Hlavní obsah

Märtin vítězem Finské rallye, Solberg uhnal Burnse

JYVÄSKYLÄ

Estonský jezdec stáje Ford Markko Märtin uhájil vedení ve Finské rallye i ve třetí etapě a po šesti nedělních rychlostních zkouškách dojel s více než minutovým náskokem na druhého Nora Solberga se subaru. Třetí skončil se ztrátou pouhých 1,2 s lídr průběžného pořadí šampionátu Brit Richard Burns s peugeotem.

Foto: Ford Motor Company/McKlein/LAT

Markko Märtin s fordem na trati třetí etapy Finské rallye.

Článek
Fotogalerie

Märtin vyhrál hned první nedělní erzetu a ve zbytku dne nedojel hůř jak třetí, což mu stačilo k udržení minutového náskoku až do cíle závěrečné etapy. Estonec si tak po vítězství v Rallye Akropolis připsal letos podruhé plný bodový zisk.

Märtin se stal teprve třetím vítězem Finské rallye, který nepochází ze Skandinávie. "Splnil se mi sen. Žádnou jinou soutěž v seriálu bych nevyhrál raději, protože Finskou je kolébkou rallye. Každý jezdec tu chce uspět," radoval se sedmadvacetiletý Estonec.

Ve Finsku si navíc připsal zvláštní světový rekord: na proslulém vrcholu Ouni letěl 57 metrů daleko a obdivuhodná byla i jeho rychlost při letu - 170 km/hod.

Přetahovanou o sekundy vyhrál Solberg

Zajímavé okamžiky přinesl ale především souboj o druhé, resp. třetí místo. Po včerejší etapě si na stříbrnou příčku brousili zuby hned tři jezdci (Burns, Solberg, Sainz) nahuštěni v rozmezí půlsekundy. Carlos Sainz na citroënu však od první nedělní etapy začal ztrácet a nakonec dojel čtvrtý s minutovým odstupem od druhého místa.

Zpočátku nedělní etapy se zdálo, že na koni je a pro stříbro si dojede Burnsův peugeot. Brit, který letos ještě nevyhrál, ale pětkrát se dostal 'na bednu', což mu zajišťovalo průběžné vedení v šampionátu, vyhrál tři erzety po sobě. Dva rychlostní testy před koncem soutěže měl na Solberga náskok 3 s.

Jenže do závěrečných měřených úseků vletělo subaru norského pilota doslova jako vítr. Solberg v obou erzetách zvítězil, vždy těsně následován Burnsem. Brit však náskok neudržel a nakonec skončil za Norem třetí se ztrátou 1,2 s.

Na dvaatřicátém místě dokončil soutěž český pilot Jan Kopecký s navigátorem Filipem Schovánkem, kteří startovali s vozem Mitsubishi Lancer v kategorii N.

Burns zvýšil náskok v MS

Třetím místem v devátém podniku MS si Burns upevnil průběžné vedení v šampionátu. Na druhého Sainze má náskok pěti bodů, obhájce loňského prvenství Marcus Grönholm ztrácí 11 b.

Finský pilot útočil v domácím prostředí na čtvrté vítězství v řadě a ještě ve druhé etapě se rval s Märtinem o vedení. Pak však ulomil přední kolo u svého peugeotu a ze soutěže odstoupil.

Piloti týmu Škoda Motorsport Toni Gardemeister a Didier Auriol se drží na 11., resp. 13 místě.

Poháru konstruktérů dál vládne stáj Peugeot s náskokem 4 bodů před Citroënem. Třetí Ford a čtvrté Subaru ztrácejí na první místo přes 40 bodů, Škoda je na pátém místě s 20 body.

Mistrovství světa pokračuje 3. - 7. září v Austrálii.

Finská rallye - po třetí etapě (celkem 23 RZ)
PořadíJezdecČas
1.Märtin (Est./Ford)3:21:51,7
2.Solberg (Nor./Subaru)+ 58,9
3.Burns (Brit./Peugeot)+1:00,1
4.Sainz (Šp./Citroën)+1:59,0
5.Loeb (Fr./Citroën)+2:48,7
6.Mäkinen (Fin./Subaru)+3:25,2
7.Tuohino (Fin./Ford)+4:22,9
8.Lindholm (Fin./Peugeot)+4:39,5
9.Pykalisto (Fin./Peugeot)+6:23,4
10.Loix (Bel./Hyundai)+8:19,9
32.Kopecký (ČR/Mitsubishi - kat. N)+ 49:15,9
Průběžné pořadí MS (po 9 závodech z 14)
PořadíJezdecBody
1.Burns (Brit./Peugeot)49 bodů
2.Sainz (Šp./Citroën)44
3.Grönholm (Fin./Peugeot)38
4.Solberg (Nor./Subaru)38
5.Loeb (Fr./Citroën)37
6.Märtin (Est./Ford)37
7.C. McRae (Brit./Citroën)28
8.Mäkinen (Fin./Subaru)18
9.Rovanperä (Fin./Peugeot)16
10.Duval (Bel./Ford)11
11.Gardemeister (Fin./Škoda)9
13.Auriol (Fr./Škoda)4
Pohár konstruktérů (po 9 závodech ze 14)
PořadíTýmBody
1.Peugeot101 bodů
2.Citroën97
3.Ford60
4.Subaru60
5.Škoda20
6.Hyundai10

Reklama

Související témata: