Hlavní obsah

Šestnáctiletá Janáková prohnala muže

BRNO

Šestnáctiletá Markéta Janáková si v Brně o víkendu plnila sny, když se kvalifikovala do závodu MS, prohnala řadu mužských soupeřů a neskončila ve stopětadvacítkách poslední. "Bylo to fantatické," tvrdila šťastná studentka obchodní akademie v Hořicích.

Foto: ČTK/Igor Šefr

Šestnáctiletá závodnice Markéta Janáková.

Článek
Fotogalerie

"Nervózní jsem byla jen do chvíle než jsem sedla na motorku a vyjela na trať. Tam ze mne okamžitě vše spadlo. Pomohla i procházka depem, kde jsem okoukla i soupeře a bylo potěšitelné, že i oni registrovali mě," usmívala se milá blondýnka, která byla v páteční kvalifikaci rychlejší než oba její krajané, v sobotu pak jen 9 tisícin sekundy zaostala za zkušenějším Kalábem a v ME pravidelně bodujícího Bittmana znovu porazila.

"Nenapadlo mne, že bych mohla být rychlejší než čeští kluci, i ztráta jen 4,5 vteřiny na nejrychlejšího těší," tvrdila Janáková, která trápila muže víc než Němka Poensgenová, jež ve třídě do 250 ccm ztrácela přes sedm vteřin. Mladičká česká závodnice ze Dvora Králové, kterou nebaví chodit na diskotéky a raději si přečte knížku o motorkách, nakonec vyjela 33. pozici na roštu.

"Vypůjčila jsem od německého týmu Freudenburg trochu vylepšenou hondu a svezla se s ní jen při testu v Mostě. Musela jsem si zvykat hlavně na větší podíl elektroniky." Po závodě, když skončila pětadvacátá ze 36 jezdců na startu, byla hodně vyčerpaná. "Byla to ohromná zkušenost. Ke konci jsem už ale měla špatné pneumatiky, takže motorka hrozně klouzala a bylo nutné zpomalit," uvedla Janáková.

Smrž honil body a upadl

Přání diváků se nesplnilo, ze sedmi českých jezdců v Brně nikdo na body nedosáhl. Hodně blízko tomu byl Jakub Smrž, jenže pád v zatáčce posledního kola mu šanci vzal. "Podklouzlo mi zadní kolo a byl jsem na zemi. Hrozně moc to mrzí, udělal jsem chybu. Lepší by bylo držet 14. pozici zaručující dva body a neútočit na lepší umístění," vyprávěl rozmrzele Smrž, jenž si při havárii narazil loni operované koleno.

Mezi hosty hokejista Hamrlík i pilot F-1 Coulthard
Mezi čestnými hosty brněnského závodu byli hokejista NY Islanders Roman Hamrlík a také skotský pilot formule 1 David Coulthard. Ten měl o víkendu soukromý program v České republice, ale v neděli před obědem jej helikoptéra dopravila do areálu Masarykova okruhu, kde si ještě před závodem třídy MotoGP potřásl rukou s italským závodníkem Biaggim. Další pozvaný hokejista, útočník Martin Havlát z Ottawy, se omluvil kvůli nabitému víkendovému programu, neboť se účastnil vyhlášení Zlaté hokejky ve Varech.

Ani 17letý Lukáš Pešek nemohl být jako sedmnáctý v cíli spokojen. "Chtěl jsem bodovat, jenže od poloviny závodu začal motocykl vadnout a že jsem nejlepší z našich, no to je hodně slabá náplast," štval se mladý talent z týmu Kurz Yamaha. "Pokazil jsem hlavně kvalifikaci. V sobotu, kdy se všichni zlepšoval, já upadl a zaostal za časem z předcházejícího dnem, takže to bylo jen 24. místo na roštu," tvrdil Pešek.

Největší zklamání prožil Radomil Rous

Největší zklamání prožil Radomil Rous, v kvalifikaci senzačně 11. "Místo své hondy tu mám i s mechaniky zapůjčenou aprilii z Battainiho týmu Campetella a nádherně se vozím i využívám lepší akcelerace," tvrdil, když ubral z pátečního času dalších 1,640 s. "Rozhodně jsem nečekal takové zlepšení. Zdálo se, že jezdím na hraně možností," říkal Rous, startující ze třetí řady. Závod však pro něj skončil pádem v prvním okruhu.

"Asi jsem byl přemotivovaný a z přemíry snahy udělal hloupost, Po zaváhíní na startu jsem vlétl moc rychle do zatáčky a skončilo to kolizí s Francouzem Nigonem," zlobil se 25letý jezdec z Kralic. Ve třídě do 125 ccm skončil z našich nejlépe Igor Kaláb, startující v Brně na divokou kartu pravidelně od roku 1997. "Výsledek odpovídá výkon motocyklu," hodnotil 24. místo jezdec patřící do elitní desítky v ME.

Reklama

Související témata: