Hlavní obsah

Závod autokrosového ME se letos v Nové Pace neuskuteční

Závod mistrovství Evropy v autokrosu se v letošním roce v Nové Pace neuskuteční. Pořadatelé se rozhodli původně pátý díl šampionátu zrušit kvůli pandemii koronaviru. Nejlepší kontinentální autokrosaři měli ve Štikovské rokli závodit 4. a 5. července.

Foto: Sport.cz

Autokros v Nové Pace se letos neuskuteční (ilustrační foto)

Článek

"Jsme v situaci, kdy jsme se kvůli viru museli rozhodnout závod zrušit. Jsme na tom podobně jako další organizátoři. Nikdo z nás neví, jaké budou podmínky pohybu osob a jak to bude s diváky i jezdci," řekl ČTK předseda novopackého Autoklubu Bohumil Kužel.

Vedení klubu se k definitivnímu rozhodnutí odhodlalo s téměř tříměsíčním předstihem. "Je to ze dvou důvodů - zdraví a ekonomika. Kdyby se u nás jelo, už bychom nyní museli rozjet propagaci a to stojí peníze," vysvětlil Kužel, podle jehož slov nechtěli organizovat závod bez diváků a zahraničních jezdců.

"Představitelé vlády nyní říkají, že v létě nebudou například žádné velké koncerty a festivaly. A co jsme my? Motoristický festival," podotkl šéf nejpopulárnějšího evropského autokrosového závodu, který každoročně navštěvuje více než deset tisíc fanoušků.

Závody nejdříve v červenci

Šampionát měl začít v polovině května v německém Seelowu, závod byl však stejně jako následné díly ME v Lotyšsku a Litvě zrušen. Jisté je, že kvůli rozhodnutí německé vlády se nepojede ani na konci června v Kunvaldu. Aktuálně se tak začne závodit nejdříve v Saint Georges de Montaigu ve Francii 20. a 21. července. Součástí ME je i srpnový závod v Přerově.

"Osobně jsme zástupcům FIA (Mezinárodní automobilové federace) již navrhli, aby se letos ME zrušilo. Po nás se má jet jen v Přerově a ve Francii a Itálii, která patří k nejpostiženějším zemím. Kdo tam pojede? A aby se mistr určoval jen na základě například dvou závodů, mi nepřijde správné," vysvětlil Kužel.

Podobně nejasný osud má i český šampionát, ve kterém byly doposud odloženy úvodní tři závody. Teoreticky nejbližší se pojede na konci července v Poříčí.

"Je otázka, jak to bude s republikou vypadat. Nemyslím si, že bude možné případně seriál uspořádat v rychlém sledu. Každý víkend jeden závod, jak jsem četl," řekl šéf novopackého klubu. Jako reálnou možnost vidí alespoň konání volného závodu, aby si autokrosaři vyzkoušeli své stroje.

Reklama

Související témata: