Hlavní obsah

Enge s Koxem diskvalifikováni z prvního místa

PRAHA

Česko-nizozemská posádka Tomáš Enge, Peter Kox byla diskvalifikována z prvního místa třídy GTS v nedělním závodu automobilového seriálu American Le Mans (ALMS) na okruhu v Laguna Seca. Jaroslav Janiš a Robert Pergl naproti tomu vybojovali v závodu šampionátu FIA Grand Turismo na okruhu ve švédském Anderstorpu dva body za sedmé místo ve třídě N.

Foto: www.veloqxprodrive.com/

Ferrari 550 Maranello stáje Veloqx Prodrive Racing.

Článek

Enge s Koxem "vyhořeli" na testu zhasnutí motoru

Důvod nedělní diskvalifikace česko-nizozemské posádky byl prostý, jejich vůz Prodrive Ferrari neprošel závěrečným testem zhasnutí motoru. Vedení stáje se proti verdiktu ředitele odvolalo ke komisařům, ale neuspělo. Test na zhasnutí motoru se provádí kvůli ověření, zda vůz nenasává vzduch z neautorizovaného zdroje. Technický komisař zablokuje normální přívod vzduchu k motoru, jež by měl zhasnout.

"Je obrovská škoda, že jsme byli takto vyloučeni," prohlásil šéf týmu George Howard-Chappell. "Prozkoumání dat ukazuje, že oba vozy byly v průběhu celého závodu v naprostém souladu s řády, k poruše došlo až po závodu při kontrole. Je mi velmi líto celého týmu, že nám vyloučili vůz kvůli technice, která je výsledkem selhání komponentu," litoval.

Prodrive Ferrari přesto vítězně

Závod dodatečně vyhráli piloti stejné stáje Prodrive Ferrari David Brabham z Austrálie a Dán Jan Magnussen, takže tým udržel maximální zisk bodů do hodnocení Pohárů konstruktérů. "Naším hlavním cílem bylo dojet s oběma vozy v čele třídy GTS. Dnes to byl náš okruh a vzhledem k tomu, co jsme odvedli na trati, jsme si vítězství zasloužili," mínil Enge.

Výsledky závodu třídy GTS:

1.Magnussen, Brabham (Prodrive Ferrari)113 kol
2.Fellows, O'Connell (Chevrolet Corvette)111
3.Gavin, Collins (Chevrolet Corvette)111
4.Naspetti, Schiatarella (Rafanelli Ferrari)110
5.Belloc, Weickardt (Chrysler Viper)108

Janiš s Perglem v šampionátu FIA GT ve Švédsku sedmí

Automobiloví jezdci Jaroslav Janiš a Robert Pergl vybojovali v nedělním závodu šampionátu FIA Grand Turismo na okruhu ve švédském Anderstorpu dva body za sedmé místo ve třídě N. Celková bilance českého týmu MENX tak překonala hranici dvaceti bodů.

Závod rozjel na suché trati Pergl, který se snažil udržet kontakt se soupeři i přes nevýhodu těžkého vozu. Po devadesáti minutách převzal vůz Ferrari 360 Modena Janiš, který už vydržel bez tankování až do cíle. "Máme další dva body, což se počítá. Od začátku jsem jel ostře, ale měli jsme odlišnou strategii od většiny týmů, takže se to obtížně dalo srovnávat," zhodnotil Pergl.

Janiš se pak snažil stahovat soupeře před sebou. "Ale v polovině závodu, kdy jsem se dostal do vozu, už byly relativně velké rozestupy, takže jsem většinou jel bez přímého kontaktu se soupeři," řekl. Pergl je v průběžném pořadí jezdců na devátém místě s 20,5 bodu. Janiš při dvou startech nasbíral 13,5 bodu a je na 22. pozici. Týmu MENX patří sedmá příčka s 20,5 bodu.

Výsledky:

1.Sugden, Collard (Porsche 996)111 kol
2.Ortelli, Lieb (Porsche 996)110
3.Davies, Turner (Ferrari 360 Modena)110
7.Pergl, Janiš (Ferrari 360 Modena)108

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint