Hlavní obsah

VIDEO: Mám horší auto, říká Prokop před závodem pravdy na Sardinii

Radek MalinaSport.czPrávo

Závod pravdy čeká na českého závodníka Martina Prokopa. S Citroënem C2 S1600 absolvuje od pátku do neděle Rallye Sardinia, další z dílu mistrovství světa v rallye. V kategorii juniorů bude útočit na prvenství, které by ho přiblížilo zisku vysněného titulu. „Bude to velká prověrka našich schopností,“ přiznává jihlavský závodník, který byl v Irsku druhý a na Kypru juniorům vládl.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop

Článek

V průběžném pořadí juniorského mistrovství světa jste třetí a na vedoucího Poláka Kociuszka ztrácíte deset bodů. Neznervózňuje vás tenhle deficit před přímým střetem na Sardinii?

Vůbec ne. Dosud jsem mezi juniory jel dva závody. Jednou jsem byl druhý, jednou vyhrál. Navíc Kociuszko má na kontě o jeden závod více. Pojede se ještě v Polsku, Finsku a Španělsku. V posledním závodě on startovat nebude, já ano. Ale rozhodně platí, že přímá konfrontace bude velkou prověrkou.

Po delší době se vracíte z produkčního Mitsubishi Lancer do Citroënu C2 S1600. Jak velký to bude skok?

S citroënem jsem vážně dlouho nejel. Až nedávno při testech. Moc se na to těším. I když během přípravy na Sardinii jsme zkoušeli nové tlumiče a zjistili jsme, že nás nikam neposunuli. Nezlepšili jsme se. Přitom suzuki je v tomhle směru o krok vpředu.

Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem při Korsické rallye.foto: Jipocar Racing Team

Musí pro vás být mimořádně deprimující, když vaše auto stagnuje, zatímco konkurence se zlepšuje?

Doufali jsme, že nové díly rozdíly smažou, ale nestalo se. Mrzí mě, že nemůžeme auto posunout vpřed. Ale je třeba se s tím smířit. I když už před startem vím, že nemám stejně dobré auto jako Kociuszko.

Tudíž musíte být pochopitelně znechucen...

Ale vůbec ne. Spíše mě to vyhecuje. Vím, že musím jet na sto procent a více se spolehnout na ruce.

Nehrozí, že ve snaze smazat rozdíly v technice pojedete za hranicemi vozu i svých a soutěž nedokončíte?

Je jasné, že když se jede o vteřinky, člověk se lehce nechá strhnout. Tohle si musím ohlídat. Mám dost zkušeností, abych to zvládnul.

Na Sardinii jste jel dosud čtyřikrát, ale jen jednou skončil na stupních vítězů. V roce 2007 jste byl třetí. Loni jste v posledním testu útočil na  vedoucího Kociuszka, ale kvůli problému s vozem jste nakonec nebyl ani druhý. Tudíž asi nejedete na oblíbenou rallye?

Možná to lidi překvapí, ale já mám tratě na Sardinii rád. Se zdejšími zkouškami mám hodně zkušeností. Nikde jsem nejel víckrát. Při tréninku jsem jednotlivé úseky dobře poznával a připadal jsem si, jako bych tu jel naposledy před týdnem.

Ani zlá bilance z minulých let vás neděsí?

Ne! Chci to zlomit a být na stupních vítězů.

Martin Prokop s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX při Turecké rallye.foto: www.martinprokop.com

Posledním startem v mistrovství světa pro vás byla Argentinská rallye, kde jste jel s produkčním Mitsubishi. Ale ze soutěže jste byl kvůli použití neschválených brzdových kotoučů vyloučen po první etapě. Už jste tenhle trest strávil?

Nebylo to nic příjemného, protože nešlo o problém s vozem či chybu na trati. Vše jsme řešili na týmové úrovni. Šéfmechanik tohle musí uhlídat. Přiznal chybu, která byla nezpochybnitelná.

Jak se zakázané kotouče do auta dostaly?

Před časem jsme je nakoupili ve větším množství. Pak skončila jejich homologace. Šlo o materiál za několik set tisíc. Proto kotouče používáme na testování. Šéfmechanik měl po testu zkontrolovat, jestli došlo k výměně na schválené. Neučinil tak. A technický komisař, jímž byl Argentinec, byl pozorný. Přitom jsme nezískali žádnou výhodu. Staré kotouče nejsou lepší než nové.

Je patrné, že i s odstupem času vás vyloučení ze soutěž hodně zlobí, že?

Jistě. Komisaři by měli rozlišovat mezi chybou úmyslnou a neúmyslnou. My jsme přiznali, že šlo o strašnou minelu. Doufal jsem v pokutu či penalizaci, ale vyloučení bylo drsné. Hlavní komisař mi pak řekl, že se s tím nedalo nic dělat. Před rokem totiž organizátoři v Řecku vyloučili Estonce Martina Rauama s mitsubishi, jenž použil rovněž nepovolené kotouče. Navíc jsme evidentně doplatili na to, že jsme malý tým, který nemá jméno.

Reklama

Související témata: