Hlavní obsah

I nebesa Fina vyslyšela a seslala na Wales déšť

CARDIFF

Přání se mu splnilo... Velšský Cardiff, který bude v následujících čtyřech dnech hlavním centrem poslední soutěže letošního mistrovství světa v rallye, začal ve středečním večeru skrápět hustý, vytrvalý déšť. „Přesně jak jsem si přál. Tohle počasí mně nahrává,“ ulevil si finský jezdec ve službách Fordu Mikko Hirvonen, který je před závěrečnou Britskou rallye v čele světového seriálu.

Článek

Pod stany s modrobílým oválem vládne až neskutečná pohoda a klid. V depu také, i když celá stáj Fordu si moc dobře uvědomuje, o co od pátku do neděle na tratích ve Walesu půjde. Jejich jednička Mikko Hirvonen má titul mistra světa na dosah. Před Britskou rallye je totiž v čele seriálu, i když jen s náskokem jediného bodu před pětinásobným šampiónem a obhájcem titulu Francouzem Sebastienem Loebem.

I proto by se dala očekávat gradující nervozita a stupňující se napětí, neboť boj o titul šampióna se vyostřil na ostří nože. Kdo z leaderů bude mít nad tím druhým v neděli odpoledne navrch, stane se mistrem světa.

Finský leader: Proč být nervózní?

„Z čeho bych měl být nervózní? Vždyť nemám co ztratit ?!“ vykládala do mikrofonů i televizních kamer finská jednička za volantem Fordu Hirvonen. „Vedu a mám velikou šanci na titul, ale vyhrát musí Seb. Od něho se to přece očekává,“ přehrával nervozitu a  napětí do stáje svého největšího konkurenta Loeba sídlící hned v těsném sousedství.

Žádná póza v tom nebyla, divadlo pro efekt už tuplem ne. Hirvonen působil neuvěřitelně klidně i proto, že nebesa jeho přání vyslyšela a seslala na Wales déšt. „Bahnité tratě, to bude ono, takový povrch mně vyhovuje. Lepší, než kdyby bylo sucho a já musel jako první jezdec na startu čistit soupeřům trať,“ liboval si v předvečer úvodního pětikilometrového shakdownu, který se pojede ve čtvrtečním dopoledni v Margam Parku šedesát kilometrů od Cardiffu. Večer v 19 hodin je naplánován slavnostní start, v pátek ráno se pak začíná naostro.

Nejprve domácí Finsko, hned potom Wales

Fin Hirvonen má ovšem k pohodovému rozpoložení a optimismu ještě jeden důvod. „Kdybych si měl vybrat tratě, na nichž bych se chtěl s Loebem utkat v přímém souboji o titul mistra světa, volil bych v první řadě domácí Finsko. Hned na druhém místě by však figuroval Wales, protože i tuto soutěž miluji,“ vysvětloval devětadvacetiletý finský pilot, který Britskou rallye před dvěma lety vyhrál.

Jenže Loeb na zdejších tratích triumfoval před rokem a i letos si hodně věří. Ví totiž, že k šestému titulu v řadě mu stačí nechat Hirvonena za sebou. Získat v posledním podniku třeba jen jediný bod, ale Fina bezpodmínečně porazit.

Loeb: Má mise má jasný cíl

„Jeden úkol už jsme splnili, neboť titul mistra světa mezi týmy jsme už získali v předchozí soutěži ve Španělsku, teď na mě čeká druhý. Vím, že budu pod obrovským tlakem a že každá malá chybička může rozhodnout o konci mých nadějí, ale cíl mise je jasný. Musím dojet před Mikkem a k tomu samozřejmě na bodovaném místě,“ nechal se slyšet Sebastien Loeb, kterého ani změna počasí z míry nevyvádí.

„Vypadá to, že pojedeme za deště, v blátě, mlze a ještě k tomu ve tmě, což všechno bude dělat tuto soutěž obrovsky náročnou. Čtyři dny jsme se ovšem připravovali přímo ve Walesu a cítím, že jsem v prvotřídní formě,“ vzkázal Hirvonenovi jeho největší konkurent.

Stav MS před závěrečnou Britskou rallye: 1. Hirvonen (Fin/Ford Focus) 84, 2. Loeb (Fr./Citr. C4) 83, 3. Sordo (Šp./ Citroen C4) 58, 4. Latvala (Fin./Ford Focus) 39, 5. P. Solberg (Nor./Citr. C4) 30, 6. H. Solberg (Nor. /Ford Focus) 29 bodů.
Pořadí továrních týmů: 1. Citroën 151, 2. Ford 130, 3. Stobart Ford 73, 4. Citroën junior 42, 5. Munchis Ford 23 bodů.

Reklama

Související témata: