Hlavní obsah

Pod rytířem Loebem se trůn kymácí, on však tvrdí, že svou misi dokončí

CARDIFF

Trůn se pod králem povážlivě kymácí, on si však před poslední soutěží letošního seriálu věří. „Má mise ještě není u konce,“ hlásil francouzský suverén světových rallye Sebastien Loeb, když se objevil v Cardiffu. Pan neporazitelný je totiž i před pátečním ostrým startem Britské rallye přesvědčen, že atak Fina Hirvonena ustojí a žezlo mu v rukou zůstane. Pošesté v řadě!

Článek

Čtyři dny se v minulém týdnu ve Walesu na poslední podnik letošního seriálu chystal, po čtyři dny na šotolinových tratích, na nichž se bude rozhodovat o tom, zda zůstane na trůnu, připravoval a ladil svou „cé čtyřku“.

„Šlo nám to perfektně, auto bude i na šotolině konkurenceschopné, takže bude záležet na mě. A abych byl nachystán opravdu dokonale, zařadil jsem do přípravy navíc ještě nedělní test, který jen potvrdil mou prvotřídní formu,“ nechal se slyšet francouzský jezdec, který bez ohledu na výsledek letošního šampionátu prodloužil smlouvu s továrním týmem Citroën o další rok.

„Dohodli jsme se, v rallye budu pokračovat,“ vyvracel Loeb ve Walesu informace, že jeho námluvy se světem formule jedna už dospěly tak daleko, že by mohl přestoupit do formulové stáje Toro Rosso sponzorované stejnou firmou Red Bull, která financuje v rallye i jeho Citroën.

Ve Walesu se ovšem Loeb nemíní podobnými spekulacemi rozptylovat. Natož aby komentoval rozhodnutí FIA, která mu odmítla vydat jezdeckou superlicenci potřebnou k tomu, aby se mohl objevit na startu posledního závodu letošního mistrovství světa vozů F1 v Abú Dhabí 1. listopadu.

"Mohla to být zábava, ale nijak mě to nemrzí. Závodnický život jde dál," tvářil se nad verdiktem povzneseně Loeb, který si formulový monopost už vyzkoušel a vůz slabší formulové třídy GP2 britsko-italského týmu DPR dokonce na okruhu v Jerezu před nedávnem oficiálně testoval.

„Ten test mi navrhl jeden z inženýrů týmu DPR, který ví, že nové závodnické výzvy mám moc rád. Teď ale nemyslím na formuli, protože je přede mnou Britská rallye a já musím dokončit naši misi. Pohár konstruktérů jsme už vyhráli a oslavám devadesáti let Citroënu jsme společným úsilím inženýrů, mechaniků a každého z našeho týmu přispěli, ještě jedna položka v našich plánech však zbývá. Tu musím vyplnit já,“ hlásil rytíř Loeb vyznamenaný teprve před pár měsíci francouzským prezidentem Sarkozym Řádem Čestné legie a povýšený do zmiňovaného rytířského stavu.

Teď už jako rytíř musí ve Walesu udělat vše proto, aby z rozkymáceného trůnu nespadl a šestý titul mistra světa v řadě získal.

„Musím jet na hraně rizika, ale nesmím riskovat zase příliš, abych snad byť třeba jen drobnou chybou o svou šanci nepřišel. Bude to s Hirvonenem vzrušující bitva, na kterou se už obrovsky těším,“ přiznal Loeb před pátečním ostrým startem Britské rallye.

Reklama

Související témata: