Hlavní obsah

Enge zakončil sezónu vítězstvím

BRASELTON

Poslední závod zámořského okruhového seriálu American Le Mans Series (ALMS) se stal ve třídě GTS kořistí Tomáše Engeho. V nedělním závodu Petit Le Mans dlouhém 1000 mil zvítězil český pilot z týmu Prodrive Ferrari se spolujezdci Peterem Koxem a Alainem Menuem.

Foto: www.veloqxprodrive.com/

Ferrari 550 Maranello stáje Veloqx Prodrive Racing.

Článek

Posádka tak navázala na vítězství v dalším prestižním vytrvalostním závodu sportovních vozů 24 hodin v Le Mans, kde ovšem místo Menua jel Jamie Davies. Vozům Ferrari 550 Maranello, za jejichž volant usedal v letošní sezóně ALMS i Enge, chyběl jediný bod k tomu, aby získaly Poháru konstruktérů. Ten se stal kořistí automobilky Corvette.

"Vůz byl po celý závod velmi rychlý a dokázali jsme jet bez chyb. Chlapci v boxech odvedli brilantní práci, neudělali jedinou chybu," řekl Enge, který zajel nejrychlejší kolo ve své třídě.

Český jezdec přitom v pátečním tréninku vážně havaroval, neboť mu ve vysoké rychlosti praskla přední pneumatika. Pilot se zkušenostmi z formule 1 vyletěl z trati a rozbil vůz o pneumatiky. Z hrozivě vyhlížející nehody vyvázl bez zranění a mechanikům se podařilo dát vůz do kvalifikace dohromady.

Výsledky třídy GTS:
1. Kox, Enge, Menu (Prodrive Ferrari)375 kol
2. Magnussen, Brabham, Davidson (Prodrive Ferrari)+ 1,053
3. Gavin, Collins, Pilgrim (Chevrolette Corvette)- 9 kol
4. Dor, Lammers, Policand (Ferrari Maranello)- 18
5. Fellows, O'Connell, Freon (Chevrolette Corvette)- 22

Pergl s Janišem na závěr nedojeli

Závěrečný díl okruhového šampionátu FIA GT se nevydařil jezdcům týmu MENX Robertu Perglovi a Jaroslavu Janišovi. Po chybě ve třetím kole Pergl vyjel z trati a komisaři mu neumožnili se do závodu vrátit. Janiš tak do závodu vůbec nezasáhl. Pergl, s nímž se během sezony střídali také Tomáš Enge a Francouz Yannick Schroeder, obsadil konečnou desátou pozici ve třídě N-GT.

"Zakončení sezony jsem si představoval jinak. Na druhou stranu se mi ale podařilo splnit cíl, kterým bylo umístění v desítce šampionátu, což beru jako ohromný úspěch," prohlásil Pergl. "Jsem hrdý na to, že jsem jezdil mezi nejlepšími jezdci světa. Dokázali jsme, že i v našich podmínkách můžeme připravit stroj na špičkové úrovni," řekl.

Výsledky třídy N-GT:
1. Bertolini, De Simone (Ferrari 360 Modena)83 kol
2. Ortelli, Lieb (Porsche 996)- 1 kolo
3. Jordan, Barff (Porsche 996)- 1 kolo
4. Khan, Mayall (Porsche 996)- 2 kola
5. Spinelli, Sabatini (Porsche 996)- 2 kola

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint