Hlavní obsah

Fin Hirvonen vstoupil do světového šampionátu vítězstvím ve Švédské rallye

KARLSTAD

Fin Mikko Hirvonen vyhrál stejně jako před rokem Švédskou rallye, úvodní závod mistrovství světa v automobilových soutěžích. Druhé místo v náročném sněhovém závodu obsadil Mads Östberg z Norska, třetí byl Jari Matti Latvala. Všichni medailisté řídili vůz Ford Fiesta RS WRC.

Foto: Zdeněk Sluka

Finský pilot rallye Mikko Hirvonen

Článek

"Je to fantastický výsledek. Je příjemné vyhrát hned při prvním startu nové fiesty," radoval se Hirvonen v cíli a poukázal na fakt, že Švédská rallye byla premiérovým startem vozů postavených podle nových technických předpisů. "Před startem poslední rychlostní zkoušky jsem byl docela dost nervózní, ale teď jsem nadšený z výborného startu do sezony," dodal.

Prokop dvanáctý, ale spokojený

Severská soutěž se vydařila i dvojici českých jezdců. Martin Prokop obsadil s Fordem Fiesta S2000 dvanácté místo a byl druhý mezi piloty nestartujícími se speciály WRC. Martin Semerád skončil šestnáctý a poprvé v kariéře vyhrál hodnocení kategorie P-WRC vypsané pro produkční vozy.

Oba jezdci tak byli v cíli spokojeni, více ale Semerád, který získal 25 bodů do hodnocení kategorie. Prokopa čeká "ostrý" start do MS až v Mexiku. "S výsledkem jsme nad všechny míry spokojení. Nečekali jsme, že bychom mohli být takhle vysoko. Doufali jsme, že bychom mohli bojovat o bednu, ale tohle je skvělý začátek sezony," řekl Semerád.

Dobře si ale uvědomuje, že mu k životnímu výsledku dopomohly i problémy soupeřů. "Loňský závod jsem si ale díky tomu užil více. Když máte od poloviny soutěže čtyřminutovou mezeru za sebou, tak to není moc příjemné. Člověk musí jet pomaleji a opatrněji. Není to tak zábavné, ale 25 bodů je 25 bodů," podotkl Semerád.

Prokop bral severský start jako trénink a přípravu na další závody, i proto byl s výsledkem vcelku spokojen. "Byly to super závody. Podmínky byly lepší, než jsem si před začátkem představoval. Počasí bylo krásné, ale těžké," poukázal Prokop na velké mrazy, které ve Švédsku panovaly.

Jen jej mrzelo, že v sobotu nedokázal porazit Chálida Kasímího, startujícího s výkonnějším vozem WRC, a v neděli se mu nepodařilo více potrápit Patrika Sandella. I kvůli pneumatikám, neboť Prokop s ohledem na finance startoval ve Švédsku s čínskými pneumatikami Dmack. "Dnes už ten povrch nezvládaly. Protože jsme ale tady jeli hlavně pro zábavu, tak se svět nehroutí," dodal Prokop.

Solberg přišel o řidičák

Až čtvrtý byl nejrychlejší z citroënů pilotovaný Sébastienem Ogierem z Francie. Ten ovládl i takzvanou power stage - rychlostní zkoušku, na které nejrychlejší trojice získala speciální body do hodnocení kategorie jezdců. Pátý byl nakonec Nor Petter Solberg, jenž ale závěr rallye strávil na sedačce spolujezdce. Policie mu totiž v pátek zabavila za překročení povolené rychlosti řidičský průkaz a on mohl dále řídit jen 48 hodin.

Za volant tak musel spolujezdec Chris Petterson, který na úseku dlouhém 4,16 km zaostal za Ogierem o 51 sekund. Exmistr světa jej zkoušel navigovat a chvílemi mu i řadil. "Naštěstí to nebyla moc dlouhá erzeta, takže jsem se nebál," přiznal Solberg, který překročil povolenou rychlost o 32 km/h a dostal od Mezinárodní automobilové federace pokutu 800 eur. Posádka ale kvůli tomu klesla jen ze čtvrtého na páté místo, na šestého Sébastiena Loeba měla dostatečný náskok.

Seriál mistrovství světa pokračuje druhým závodem na začátku března v Mexiku.

Švédská rallye, úvodní závod MS v automobilových soutěžích:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS WRC) 3:23:56,6, 2. Östberg, J. Andersson (Nor./Ford Fiesta RS WRC) -6,5, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS WRC) -34,0, 4. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3 WRC) -47,7, 5. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3 WRC) -1:31,2, 6. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3 WRC) -2:30,3, 7. P.-G. Andersson, Axelsson (Švéd./Ford Fiesta RS WRC) -6:22,0, 8. Räikkonen, Lindström (Fin./Citroën DS3 WRC) -7:02,3, ...12. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -13:43,1, 16. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer EVO IX) -23:03,2.
Průběžné pořadí MS: 1. Hirvonen 25, 2. Östberg 18, 3. Latvala 16, 4. Ogier 15, 5. P. Solberg 10, 6. Loeb 10.
Pořadí týmů: 1. Ford Abu Dhabi 40, 2. Citroën Total 22, 3. M-Sport Stobart Ford 18.
P-WRC: 1. Semerád 25, 2. Protasov (Ukr./Mitsubishi Lancer Evo X) 18, 3. Fuchs (Peru/Mitsubishi Lancer Evo X) 15.

     

Reklama

Související témata: