Hlavní obsah

Hannawaldův finiš na stupně vítězů nestačil

Novinky

Třetí závod Turné čtyř můstků v rakouském Innsbrucku patřil finskému skokanovi Jannemu Ahonenovi. Za ním skončili dva domácí závodníci, Florian Liegl a Martin Höllwarth. Loňský král Turné Němec Sven Hannawald vybojoval po nevydařeném prvním kole čtvrté místo.

Foto: ČTK/EPA

Vítězný Janne Ahonen

Článek

V prvním kole se skákalo z nižšího nájezdového okna, proto se diváci nedočkali mnoha veleskoků. Nedařilo se například vítězi z Garmisch- Partenkirchenu Slovinci Peterkovi či dvojnásobnému olympijskému vítězi Ammanovi ze Švýcarska. Ten doletěl jen na značku sta metrů a přeskočil svého rivala ve dvojici, Korejce Kanga, o pouhý metr a půl.

Některá, kdysi známá jména končila hluboko v poli poražených. To byl příklad Japonce Funakiho, jenž doplachtil pod hranici 100 metrů. Zato rakouský mladík Liegl dokazoval, že se na domácí závod na Bergiselu pečlivě připravil a na čele pořadí doplňoval mnohem ostřílenější reprezentační kolegy Höllwartha či Widhölzla.

Hannawaldův útok

S nástrahami zrekonstruovaného můstku se nejlépe vypořádal Ahonen, vítěz prestižního klání z přelomu let 1998 a 1999. Jeho vítězství v Innsbrucku znamenalo pro finské barvy první triumf po dlouhých jedenácti letech. Ahonen v prvním kole dolétl suverénně nejdále, za skok dne (122 metrů) vyfasoval od sudích 120,1 bodu a usadil se v čele. Druhým skokem prvenství jen jistil, naopak ze zadních pozic zaútočil Hannawald (117,5 m).

Německý favorit po pádu v Ga-Pa dva dny netrénoval, ale znát to bylo jen v první části závodu. Ve druhém kole se ze třinácté pozice probil až na čtvrtou. V celkovém pořadí Turné ztrácí Hannawald na Ahonena sedmadvacet bodů, třetí Rakušan Höllwarth pak další necelé tři body. Čeští závodníci v Innsbrucku nestartovali, protože Jakub Janda ani Jan Matura neprošli páteční kvalifikací.

Reklama