Hlavní obsah

Janiš zapomíná na formuli a zvyká si na Mercedes

BRNO

V napětí, jak se mu povede v úvodním podniku prestižního seriálu cestovních automobilů DTM, který se pojede za dva týdny v německém Hockenheimu, žije český pilot Jaroslav Janiš. V letošní sezóně bude hájit s Mercedesem Benz CLK barvy týmu exmistra světa formulí 1 Keke Rosberga.

Foto: BPA

Jaroslav Janiš

Článek

"Přechod z formulových vozů není jednoduchý. Snažím se tudíž s Mercedesem najet co nejvíc tréninkových kilometrů, abych si na něj zvykl. Zejména řazení je hodně odlišné," líčil Janiš.

Tento týden testuje společně s dalšími dvaceti jezdci DTM na brněnském Masarykově okruhu. "Doma se mi samozřejmě líbí. Jezdí mi to docela dobře, ale to zatím nic neznamená. Až první závody odhalí, jak na tom skutečně jsem."

Janiš už má za sebou i prezentaci jezdců DTM v německém Hamburku. "Jako nováček jsem se jí pochopitelně zúčastnil poprvé. Byla to největší a nejlépe organizovaná sláva, jakou jsem kdy absolvoval. Show přihlíželo na dvacet tisíc lidí. Jen mě to utvrdilo v tom, jak je šampionát DTM populární. Vybral jsem si dobře," je přesvědčen.

Porazí Frentzena či Alesiho?

Teď už je ale čím dál víc myšlenkami na startu prvního závodu. "Nedovedu zcela přesně odhadnout, co mě čeká. Nekladu si tudíž raději před sebe žádné konkrétní cíle. Chci ale v každém případě patřit mezi nejlepší jezdce z těch, kteří pilotují starší typy vozů," naznačil vysoké ambice.

Janiše těší, že předposlední z deseti podniků DTM se uskuteční 19. září v Brně. "Fanoušci se mají rozhodně na co těšit. Neměli by si nechat závod ujít," je si jist.

Mezi budoucí soupeře dvacetileté české naděje patří kupříkladu i Frentzen či Alesi, kteří slavili v minulosti úspěchy v mistrovství světa formule 1. "Už jsem se s nimi stihl potkat. Chovají se naprosto přirozeně, nijak se nad ostatní nevyvyšují," všiml si Janiš.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny