Hlavní obsah

Lacko a Vršecký na stupních vítězů

Karel FeltPrávo

Vynikající výkon předvedli čeští jezdci o víkendu v úvodním závodě Evropského poháru trucků na okruhu v nizozemském Assenu, který sledovalo v dešti 25 000 diváků. Adam Lacko v vozem MAN byl v Race Truckách dvakrát druhý a jednou třetí, David Vršecký s buggyrou v kategorii Super Race Trucků hlavní závod vyhrál a v bodované kvalifikaci byl třetí.

Článek

Nováček v kategorii Race Trucků Adam Lacko s vozem MAN z Český Telecom Prima Teamu mistra Evropy Stanislava Matějovského začal fantasticky. Hned v sobotním tréninku zajel rekord okruhu v Assenu, byť mu vydržel jen pár desítek minut, a potvrdil, že s novým tahačem už si rozumí.

V kvalifikaci, oceněné polovinou bodů, vyrazil za týmovým kolegou Rakušanem Allgäuerem, v jehož dílnách se připravuje i Lackův vůz, a udržel se za ním až do cíle na perfektním druhém místě. Elita této kategorie zůstala za ním. Český úspěch zvýraznil čtvrtým místem mezi devatenácti startujícími, František Vojtíšek s renaultem.

Smůla na mokru

Odpolední pohárový závod předznamenala průtrž mračen, která změnila okruh v jedno velké kluziště. Lacko vyrazil společně s Allgäuerem z první řady a v pravé zatáčce, hnán Vojtíškem a Angličanem Oliverem se dostal levými koly do trávy. Roztočil se a po něm i další jezdci. Vojtíšek však unikl a vedl startovní pole, do něhož se Lacko vrátil ještě v první desítce.

Další výlet ven ho však stál naděje na body a byl klasifikován až patnáctý. Ještě větší smůlu měl Vojtíšek, který si jel pro první místo. Když se vřítil tři kola před závěrem závodu na dvanáct okruhů do cílové rovinky a předjel o kolo jednoho ze soupeřů, ten v zatáčce nedobrzdil a ránou zezadu poslal Vojtíška mimo trať. Pro českého jezdce s poškozeným vozem závod i celý víkend skončil, ale byl klasifikován jako čtrnáctý.

Lacko si první start pochvaloval

V nedělní kvalifikaci vyrazil výborně ze třetí řady, podjel soupeře a držel se na druhém místě, které však neudržel. Fantastický výkon však předvedl v pohárovém závodě. Hned po stratu se ujal vedení a prohrál v pátém kole až bitvu s Allgäuerem. "Na první start to bylo skvělé. Škoda sobotních hodin a vyjetí z trati. V neděli v hlavním závodě jsem byl spokojený, i když měl Allgäuer předjel. Napoprvé to bylo výborné. Na nové auto už jsem si zvykl," uvedl Adam Lacko.

V kategorii Super Race Trucků se představily i tři tahače buggyra. Na startovním roštu chyběl obhájce trofeje Körber, kterého nahradil Francouz Faure. V nedělní kvalifikaci vyhrál Němec Oestreich s vozem MAN, Vršecký byl třetí. V pohárovém závodě však předvedl Vršecký vynikající výkon a vyhrál, klasifikovány byly čtyři vozy. V této kategorii startuje šest vozů.

"Byl to vynikající vstup do sezóny. Auto jelo perfektně. Už před odjezdem do Assenu jsem říkal, že motor je skvěle naladěný, což se potvrdilo," říkal spokojený David Vršecký, který vede celkově po prvním z deseti dvojzávodů.

Výsledky
Race Trucky
sobota - kvalifikace:
1. Allgäuer (Rak.)
2. Lacko (ČR)
3. Oliver (V. Brit. - všichni MAN)
4. Vojtíšek (ČR - Renault)
pohárový závod:
1. Hahn (Něm. - MAN)
2. Oliver
3. Crozier (Fr. - Renault)
... 14. Vojtíšek
15. Lacko
neděle - kvalifikace:
1. Oliver
2. Bernau (Něm. - MAN)
3. Lacko
pohárový závod:
1. Allgäuer
2. Lacko
3. Oliver
celkově:
1. Oliver 45
2. Alggäuer 40
3. Hahn 36
4. Lacko 32
Super Race Trucky
kvalifikace:
1. Oestreich (Něm. - VW)
2. Albacete (Šp.)
3. Vršecký (ČR - Oba Buggyra)
pohárový závod:
1. Vršecký
2. Fauer (Fr. - Buggyra)
3. Müller (Něm. - VW)
celkově:
1. Vršecký 28 b.
2. Faure 22
3. Müller 18

Reklama