Hlavní obsah

Janiš byl v Hockenheimu nejlepším juniorem mercedesu

PRAHA

Úvodní podnik německého mistrovství cestovních vozů DTM byl pro českého jezdce Jaroslava Janiše úspěšný. Do hlavního nedělního závodu startoval z deváté řady. I přes nevydařený start se mu podařilo vybojovat nejlepší umístění z juniorských jezdců, kteří sedlají loňské mercedesy. Celkově dojel na třináctém místě.

Foto: jaroslav-janis.cz

Jaroslav Janiš za volantem AMG Mercedes CLK.

Článek

"Až na start jsem s celým závodem spokojený," řekl Janiš po prvním závodě v seriálu DTM. Start mu zkomplikovaly nečistoty na trati na startovním roštu. Opatrný start skončil zhasnutým motorem. "Také jsem neviděl na startovní světla a to mi také nepomohlo," popsal startovní potíže.

Celkové 13. místo a nejlepší umístění mezi juniorskými piloty mercedesu mu podle jeho mínění umožnilo udržování dobrého tempa. "Kolo za kolem jsem bojoval a užíval si soubojů s ostatními jezdci," řekl. Jako nejlepší duel vyhodnotil souboj s Markusem Winkelhockem.

"Byl jsem o dost rychlejší, ale jel dobrou defenzivní stopu. Nakonec jsem ho předjel, naše vozy se lehce dotkly, ale to je v této sérii normální," řekl Janiš. Kladného hodnocení se Janišova premiéře dostalo i z úst jeho manažera Antonína Charouze, který si je jistý, že příští závod zvládne lépe.

Šéf týmu Rosberg Arno Zensen ohodnotil jeho výkon jako dobře odvedenou práci. "Jel rychle a bez chyb, takže jsme spokojení," dodal s tím, že pořád je zde prostor pro zlepšení.

Oslavy i smutek

Rozporuplné pocity musely po nedělním klání panovat u týmu HWA, jehož piloti jezdí s novými AMG Mercedesy třídy C. Dva jezdci totiž dosáhli na nejvyšší mety, zatímco další dva měli velkou smůlu. Úspěch slavil Gary Paffett, který dojel na prvním místě. "Víkend byl perfektní a závod byl neuvěřitelný," nechal se slyšet spokojený Brit.

Důvod k radosti měl i Nizozemec Christijan Albers, který vybojoval druhou příčku. Podle jeho mínění uspěchal druhou zastávku v boxech, což mělo za následek, že nemohl v závěrečném finiši zaútočit na Paffetta.

Naopak plný smůly byl nedělní závod, který na Hockenheimringu sledovalo téměř 120 tisíc diváků, pro obhájce loňského titulu Němce Bernda Schneidera a Francouze Jeana Alesiho. Schneiderův vůz se v úvodu dostal dvakrát do kontaktu s vozem soupeře. Nejprve s Kristensenem a následně Ekströmem.

Šest kol před koncem ho však první příčku stálo prasklé rameno, které poškodil při další předchozí srážce s Tomczykem. "Vše bylo v pořádku až do osudného okamžiku šest kol před koncem," řekl Schneider. "Mám obavy, abych tyto ztracené body nepostrádal na konci sezóny," dodal.

Francouz Alesi si v sobotní kvalifikaci vybojoval pole position a měl tak ideální možnost v závodě bodovat. Od počátku se držel na prvním místě, které si udržel i po první zastávce v boxech. Pak však přišly problémy s podvozkem. "Auto bylo celý víkend perfektní. Naneštěstí se v neděli něco pokazilo na podvozku a musel jsem odstoupit," řekl zklamaný jezdec.

Kalendář DTM 2004
DatumZeměMísto
16. - 18.4.NěmeckoHockenheimring
30.4. - 2.5.PortugalskoEstoril
14.5. - 16.5.ItálieDTM Adria Int. Raceway
4.6. - 6.6NěmeckoEuroSpeedway Lausitz
25.6. - 27.6.NěmeckoNorisring
30.7. - 1.8.NěmeckoNürburgring
6.8. - 8.8.NěmeckoMotopark Oschersleben
3.9. - 5.9.NizozemíZandvoort
17.9. - 19.9.ČeskoBrno
1.10. - 3.10.NěmeckoHockenheimring

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint