Hlavní obsah

Hokejisté v přípravě na SP remizovali s Finy

Smírným výsledkem 1:1 s Finskem skončil v pražské Sazka Areně úvodní přípravný zápas české hokejové reprezentace na nadcházející Světový pohár. Domácí hráči si vypracovali více gólových šancí, ale jednobrankový náskok soupeře vyrovnal až pět minut před koncem zápasu obránce Marek Židlický.

Článek

Začátek utkání, v jehož rámci uctili hráči i fanoušci památku tragicky zesnulého trenéra Ivana Hlinky, patřil domácímu výběru. V první stoprocentní šanci se brzy po zahájení ocitl Vašíček, jemuž náramně svědčila spolupráce s bleskurychlými křídly Sýkorou a Eliášem. Mladičkého finského gólmana Lehtonena však zachránila tyčka, vzápětí dokázal zlikvidovat bekhendovou Sýkorovu střelu z bezprostřední blízkosti. Gólový efekt nepřinesla ani dorážka Ručinského.

Finové se dostávali do tempa pomaleji. Na užších rozměrech kluziště jako v zámořské NHL se sice prosazovali zejména fyzicky disponovaní Berg, Hahl či Jarkko Ruutu, ale hokejisté Suomi také často zahřívali trestnou lavici. Vokouna v české brance poprvé vážněji zaměstnal až v polovině úvodního dějství z úhlu Nieminen.

Vokoun vychytal Koiva i Selänneho

Český tým, stejně jako soupeř hrající se třemi obrannými dvojicemi a čtyřmi útoky, postrádal v ofenzivě přesnější zakončení. Aktivní Eliáš pálil ve výhodné pozici jen do klína finského gólmana. V obraně hráli domácí pozorně a bezbrankový účet první třetiny nezměnil ani Eloranta, neboť přihrávku mířící na zcela volného útočníka TPS Turku ještě stačil včas odpálit do bezpečí kapitán Reichel.

Také v prostředním dějství se útoky přelévaly ze strany na stranu, obrany obou týmů a jejich brankáři však stále hráli prim. Vašíček se znovu snažil probít před Lehtonena, jenž ale jeho následný pokus vytěsnil, stejně jako Havlátovu střelu. Gól nepřinesla ani vydařená spolupráce Reichla s Hejdukem a zakončujícím zadákem Židlickým. Finové znovu nebezpečně zahrozili až v závěru třetiny, nicméně na Vokouna si nepřišli ani takoví vyhlášení borci jako Saku Koivu či Selänne.

Fischer v premiéře vyhrál bitku

O největší vzrušení se postarali po siréně končící druhou část Fischer s Bergem. Dva obrovití zadáci se do sebe nekompromisně pustili pěstmi a český reprezentační debutant v potyčce zcela jasně dominoval; Fin po přesném direktu zadáka Detroitu skončil na ledě. Ficher však vyfasoval trest na pět minut plus do konce zápasu a už si nezahrál.

"Ještě máme Šlégra," skandovali diváci v připomínce dalšího tvrdého muže domácího výběru. A byl to právě odchovanec litvínovského hokeje, jenž krátce po zahájení závěrečné dvacetiminutovky jen těsně minul finskou branku. Neprosadil se nadvakrát ani Sýkora a přišel trest. Na Vokounem vyražený kotouč dosáhl jako první Lehtinen a protlačil ho do sítě.

V Sazka Areně v normální hrací době stále neporaženi

Český tým vsadil všechno na jednu kartu, zejména při vyloučení Jarkka Ruutu sevřel soupeře pevně v jeho obranném pásmu, ale v koncovce chyběl větší důraz a přesnost. Série neporazitelnosti českého národního hokejového týmu v Sazka Areně v základní hrací době se chýlila ke konci, ale v přesilovce pět na tři se přesně trefil Židlický a rozhodl o výsledku. Nervózní závěr provázela řada potyček, skóre se už nezměnilo.

Česká republika - Finsko 1:1 (0:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 55. Židlický (Reichel) - 46. Lehtinen (Selänne). Rozhodčí: T. Andersson, Rönnmark (oba Švéd.) - Blümel, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 11:13, navíc Fischer 5 min. a do konce utkání - J. Ruutu 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4773.
ČR: Vokoun - Šlégr, T. Kaberle, Židlický, Fischer, Malík, Špaček - Hejduk, Reichel, Ručinský - Jágr, Výborný, Havlát - P. Sýkora, Vašíček, Eliáš - R. Dvořák, Dopita, Martin Straka. Trenér: Vladimír Růžička, asistenti Radim Rulík, Marian Jelínek.
Finsko: Lehtonen - Salo, Timonen, Numminen, Lydman, Niinimaa, Berg - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - Eloranta, Jokinen, Peltonen - Hentunen, N. Kapanen, T. Ruutu - J. Ruutu, Hahl, Nieminen. Trenér: Raimo Summanen, asistenti Jarri Kurri, Erkka Westerlund.

Reklama

Související témata: