Hlavní obsah

Armin Schwarz: Trochu mě trápí kolísavé výkony

Tým Škoda Motorsport v letošní sezóně absolvoval jen vybrané závody a soustředil se na vývoj Fabie WRC. Jak jste s výkony vozu spokojen?

Foto: Škoda Motorsport - čtěte více

Armin Schwarz a šéf týmu Škoda Motorsport Martin Mühlmeier

Článek

Je za námi vidět služný kus práce. Rozhodně jsme udělali pokrok. Jen mě trošku trápí, že naše výkony kolísají. Skvělá umístění z Finska a kvalitní časy z Německa jsme nebyli schopni na dalších soutěžích zopakovat. Proto je náš hlavní úkol výkony ustálit. Myslím, že máme rychlost i odolnost, pouze se musíme naučit balancovat na hraně znamenající úspěch. To je další krok, který nás čeká.

Jak hodnotíte současnou situaci v rallye?

Změn je strašné množství. A nemyslím, že jsou vždy ku prospěchu našeho sportu. Za posledních několik let se rallye změnila o sedmdesát procent. Tak třeba šestnáct podniků v jednom roce je šílenost. Sezóna začíná v lednu a končí v polovině listopadu. K tomu testování. Pak to zrušení třetích aut továrních týmů. A časté změny pravidel ohledně motorů a vůbec závodních aut. Jednou je to tak, za dvanáct měsíců zase jinak. Jsem z toho na rozpacích. Takhle to dál nejde. Musíme najít střední cestu.

Jaké je řešení?

Měla by se nastavit dlouhodobější pravidla. Není možné vůz vylepšovat a žít v nejistotě, že vedení FIA přijde s úpravami, které vaši práci zhatí. A omezil bych počet soutěží.

Kolik rallye v sezóně je podle vás optimálních?

Dvanáct soutěží by bylo skvělých. Vezměme to tak, že se jedou soutěže, které jsou si profilem strašně blízké. Turecko, Kypr, Akropolis rallye. Přitom jsou další atraktivní místa.

Necítíte se z neustálého kolotoče v rallye unavený?

Nejsem unavený z práce. Ale nemám rád to hrozné cestování. V příštím roce nás čeká Japonsko, Austrálie, Nový Zéland, Mexiko, to je vyčerpávající. Sport jako takový nikoli.

Kolik času vám při nabitém programu zůstává pro rodinu?

Málo. Manželce ani dceři se nevěnuji tak, jak by si zasloužily. Cítím k nim velký dluh.

Často se hovoří o vašem působení v týmu Škoda Motorsport i po ukončení aktivní kariéry. Je to reálné?

Příští rok budu určitě jezdcem. A dál? Náš tým se pyšní rodinnou atmosférou. Je to výjimečné. Práce zde je pro mě motivující, naplňuje mě. Proto bych se spolupráci nebránil.

Reklama

Související témata: