Hlavní obsah

Michael Schumacher nestačil na Kovalainena

PRAHA

Téměř neporazitelný Michael Schumacher nevyhrál Závod šampiónů na pařížském stadionu Stade de France. Sedminásobný mistr světa ve formuli 1 při své premiérové účasti na exhibici ve společnosti elitních jezdců z různých motoristických soutěží vypadl v semifinále s pozdějším vítězem, mladým Finem Heikkim Kovalainenem. Ten letos vyhrál seriál formule Nissan.

Článek

Závod šampiónů se každoročně koná od roku 1988 a fanouškům nabízí setkání šestnácti řidičů z různých soutěží včetně formule 1, rallye, zámořské IRL či okruhového mistrovství DTM. Na kilometrové trati, která vyrostla na Stade de France, kde se konal fotbalový či atletický šampionát, se vždy dva jezdci utkali spolu a vítěz postupoval dále.

Kovalainen prošel až do finále s mistrem světa v rallye Sébastianem Loebem a v závodu na dvě vítězství jej porazil 2:0. Na tribunách Závod šampiónů sledovalo více než 62 tisíc nadšených fanoušků. "Nikdy jsem si nemyslel, že bych tady mohl vyhrát. Je to fantastický závod a diváci vytvořili skvělou atmosféru," řekl třiadvacetiletý Fin, který jel s peugeotem 307 a loňský vítěz Loeb ve svém citroënu Xsara.

Skvělý večer Kovalainen korunoval postupem do finále i v následném Poháru národů, v němž vždy dva krajané vytvořili reprezentační tým. Kovalainen jel s rallyeovým jezdcem Markusem Grönholmem, ale ve finále podlehli Francouzům Loebovi s bývalým pilotem F1 Jeanem Alesim. V rozhodující jízdě Kovalainena zpomalily problémy s motorem jeho Ferrari 360 Modena.

"Před poslední jízdou mi klekla baterka. Ale to byl jediný problém za celý den," řekl šťastný Kovalainen a Alesi doplnil, že ve finále měli Francouzi štěstí. Schumacher s dalším Němcem Arminem Schwarzem, který jezdil letos rallye ve škodovce, vypadli hned v prvním kole play off s Brazilci Felipem Massou z F1 a šampionem Indy Racing League Tonym Kanaanem.

Reklama

Související témata: