Hlavní obsah

Lacko nemá strach z bývalých hvězd F1

PRAHA

Dvacetiletý Adam Lacko bude o víkendu prvním Čechem, který se postaví na start nového světového šampionátu cestovních vozů na okruzích. Premiérový závod se jede na slavném autodromu v Královském parku v Monze u Milána. Český závodník odlétal do Itálie rovnou z postele, kam ulehl s vysokými horečkami.

Foto: www.csms.cz

Adam Lacko s Alfou Romeou 156 Super 2000 GTA při testech na okruhu v italské Monze.

Článek

"Ještě před týdnem to s mojí premiérou vypadalo všelijak," přiznal Právu jezdec z Valašska.

"Do postele mě položila silná angína s horečkami i přes čtyřicítku. V úterý mi lékař řekl, že tak rychlé vyléčení je vzácností a abych na sebe byl hodně opatrný. Pochopitelně mi chybějí fyzické síly, cítím se dost slabý. Nemohu se přepínat, takže energii dočerpávám, jak se dá. Den ode dne je to lepší. Motivace velkého závodu je obrovská. Nervozitu necítím a vůbec se nebojím velkých hvězd, které okusily formuli 1. Na souboje s nimi se těším," dodal.

"Jedná se o první start Internet Expres Prima Teamu ve světovém šampionátu FIA, který budí velkou pozornost. Startují v něm vynikající jezdci i se zkušenostmi z F1. Naše Alfa Romeo 156 Super 2000 GTA patří také k absolutní špičce. Už týden před závodem ji mechanici přímo v Itálii dolaďovali ve spolupráci se zkušenými kolegy z italského týmu Oregon. Adam a další členové naší stáje letí do Itálie ve čtvrtek," řekl Právu šéf týmu, bývalý mistr Evropy v trucích Stanislav Matějovský.

"Opravdu nečekáme zázraky, jsme soudní. Především se budeme učit po všech stránkách. Pokud se Adamovi podaří umísťovat v té obrovské konkurenci někde kolem poloviny startovního pole, bude to úspěch," zdůraznil Matějovský, který na jaře vyšle do boje i jednu Alfu Romeo 147 do Divinol cupu a jeho syn Michal, který se zdárně uzdravuje, bude startovat opět v Škoda Octavia cupu.

Z desetidílného seriálu MS pojede Lacko sedm podniků. Startovní listina v Monze (32 jezdců a šest značek) slibuje velkou podívanou. Velmi silné jsou tovární týmy nebo týmy s tovární podporou. Například Alfy Romeo 156 povedou Ital Tarquini známý z F1 a Brit Thompson. Dalším z jezdců, kteří okusili F1, je Ital Zanardi, jenž bude řídit jedno z BMW. S Chevroletem Lacetti pojede další italská hvězda Larini, ale také Angličan Huff. Při testech byl ale nejrychlejší mladý Brazilec Farfus s alfou. V sobotu je na programu kvalifikace, v neděli se jedou dva závody v 15.10 h a 16.15 h vždy na 9 kol (52 km) a oba vysílá Eurosport.

Reklama