Hlavní obsah

Autoklubu se nelíbí krácení dotací z ministerstva školství

PRAHA

Na jedné straně podnik MS silničních motocyklů v Brně, prestižní ME v rallye ve Zlíně a mnoho dalších atraktivních akcí, na straně druhé problémy s neustálým krácením dotací na investice od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). To je rozporuplná situace, na niž si ve čtvrtek v Praze postěžovali představitelé Autoklubu ČR.

Foto: ČTK/Igor Šefr

Motocyklová elita se opět představí při sprnové Velké ceně České republiky v Brně.

Článek

"Způsob rozdělování finančních prostředků ze strany ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v investiční oblasti je naprosto nesystémový, nekvalifikovaný, amatérský a zpolitizovaný," nebral si servítky na tiskové konferenci Roman Ječmínek, prezident Autoklubu ČR.

Nelíbí se mu, jakým způsobem náměstek MŠMT Karel Hrdý rozděluje 1,5 miliardy korun. "Šest set miliónů jde na státní sportovní reprezentaci a tři sta miliónů na neinvestiční činnost. Dalších pět set devadesát miliónů jde na investiční činnost a právě tato složka je rozdělována naprosto nepochopitelně," tvrdí Ječmínek.

Uvádí, že zatímco v roce 2001 dostal Autoklub ČR na investice 31 miliónů korun, o rok později 21 miliónů, v roce 2003 15,5 miliónu, loni 9,2 miliónu a letos je dotace na investiční činnost 5,7 miliónu.

"Za vším je pan náměstek. Opakovaně jsem byl totiž u paní ministryně Buzkové a ta byla informacemi, které jsem jí podal, zjevně zaskočena. Přitom krácení investičních dotací ohrožuje pořádání některých významných motoristických podniků u nás," posteskl si Ječmínek.

V letošním roce proběhne v Česku přibližně šest stovek motoristických akcí. Tuzemští fanoušci uvidí celkem devět podniků mistrovství světa v motocyklových soutěžích, vrcholem bude GP v Brně v srpnu. "Myslím, že nás čeká bohatá a kvalitní sezóna," uvedl Ječmínek.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint