Hlavní obsah

Enge startuje v Indianapolis ze čtvrté řady

PRAHA

Ze čtvrté řady odstartuje v neděli Tomáš Enge při české premiéře v závodě 500 mil Indianapolis. "Po kvalifikaci jsme v horní polovině roštu, jak jsem si přál, přičemž tady v Indy nerozhoduje jediné kolo, ale průměr čtyř po sobě jdoucích. Jsem pyšný, že mohu jet legendární podnik, kterým žije celá Amerika., řekl Enge pro deník Právo.

Foto: BPA Sport Marketing

Tomáš Enge

Článek

Z pole position startuje v Indy Brazilec Kanaan, s ním patří první řada roštu domácím Hornishovi a Sharpovi. Enge při posledním tréninku odkroužil celkem 105 kol, což je více než polovina délky závodu.

"Několik dní jsem si zvykal na ovál, který je specifický hlavně délkou 2,5 míle. Průměrné rychlost tu překračují 360 km/h, takže trať se zdá být hodně úzká, přesto jsem dost vylepšil jízdu mezi více vozy. Už jsme našli pro závod dobré nastavení vozu s minimálním přítlakem, což nám spolu s výborně fungujícím motorem Chevy snad pomůže k úspěšnému výsledku," uvedl Enge.

Při pátém podniku sezóny zámořské formulové série IRL konečně pokusí dojet do cíle: "Doufám, že protrhnu letošní smůlu. Už je na čase, abychom se za tréninkové úsilí dočkali nějaké odměny."

"Teď už je jasně vidět, že je závod za dveřmi. Fanoušci zaplavili město, na závod se jich čeká skoro půl miliónu. Na rozdíl od formule 1 můžou do paddocku, jsou pro ně pořádány také autogramiády a setkání s jezdci. A když se k tomu připočte obrovský zájem médií a sponzorů, asi nepřekvapí, že v posledních dnech před závodem mám hodně nabitý program. V pondělí jsme dokonce všichni jezdci na otočku letěli do New Yorku, kde jsme se fotili na Times Square. Vždy tři jezdci společně, tak jak budeme stát v jednotlivých řadách na startu. Takže nejsem ani nervózní, že poprvé pojedu jeden z nejslavnějších závodů světa," přiblížil armosféru přímo z USA Enge.

Reklama

Související témata: