Hlavní obsah

Do Brna se vrací šampionát DTM

BRNO

Na brněnský Masarykův okruh se o víkendu po osmiměsíční přestávce vrací seriáln německého mistrovství v závodech cestovních vozů DTM. Diváci letos na startu neuvidí žádného českého jezdce, závod nicméně ozdobí účast pěti bývalých pilotů formule 1 v čele s hlavní hvězdou Mikkou Häkkinenem.

Foto: Audi Motorsport

Ilustrační foto

Článek

Kromě finského jezdce za volanty cestovních vozů zasednou Němci Heinz-Harald Frentzen a Bernd Schneider, Francouz Jean Alesi a Skot Allan McNish. Pětice bývalých pilotů F1 představuje čtvrtinu startovního pole. Brněnský závod je čtvrtým v pořadí jedenáctidílného seriálu a představuje první vrchol sezóny na Masarykově okruhu. Do Brna se podařilo získat tento závod až na poslední chvíli těsně před sezónou.

"Oproti loňsku jsou ale ve startovním poli jezdci ještě zvučnějších jmen. Uvažovali jsme i o startu Jarka Janiše. Jel by ale s loňským vozem, proto je určitě zajímavější pro české příznivce, když bude ve formuli 3000 bojovat o prvenství, než kdyby skončil v DTM až ve druhé desítce výsledkové listiny," uvedl manažer brněnského závodu Antonín Charouz.

V závodě mezinárodního mistrovství Německa zvítězil v loňském roce v Brně Švéd Mattias Ekström, který tímto úspěchem rozhodl o svém konečném prvenství. Po třech letošních závodech je Ekström zatím druhý a má společně s Häkkinenem a Alesim dvoubodovou ztrátu na vedoucího Brita Garyho Paffetta.

Češi v rámcových závodech

Čeští jezdci se představí alespoň v rámcových závodech. Ve formuli 3000 usednou za volant Jan Charouz a Janiš, jenž absolvoval celý loňský ročník seriálu DTM. V Brně ale jeho naděje skončily hned v první zatáčce. Janiš je letos po dvou závodech italského šampionátu F-3000 s osmi body čtvrtý. "V domácích podmínkách budu vystaven velkému tlaku. Ovšem na druhé straně bude domácí trať určitou výhodou, neboť znám dokonale všechna úskalí a nemusím nic zkoušet," dodal Janiš.

Ve formuli BMW bude na startu Jiří Mičánek junior, který jel kvůli operaci slepého střeva zatím pouze závod v Hockenheimu v polovině dubna. "Po měsíční přestávce zatím doháním kondici, na domácí trati bych se rád pokusil bodovat," poznamenal Mičánek.

Průběžné pořadí mistrovství DTM
1. Paffett (Brit./Mercedes)19
2. Häkkinen (Fin./Mercedes)17
Ekström (Švéd./Audi A4).
Alesi (Fr./Mercedes).
5. Kristensen (Nor./Audi A4)14

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint