Hlavní obsah

Paříž prohru v boji o OH těžko rozdýchávala

PAŘÍŽ

Byli považováni za největší favority, nakonec však museli sledovat, jak se z vítězství radují jejich rivalové z Londýna. Většina zástupců pařížské kandidatury na pořádání olympijských her v roce 2012 vzala porážku s grácií, ale například francouzský basketbalista Tony Parker mluvil téměř o spiknutí.

Článek

"Je to naprosto bizarní. Udělali jsme všechno, co jsme měli. Nevím, co víc ještě chtěli. Ukázalo se, že Mezinárodní olympijský výbor je anglosaský. Prostě preferují Angličany," rozčiloval se v dějišti volby Singapuru Parker, jenž hraje v zámořské NBA za San Antonio Spurs.

Také Thierry Rey, olympijský šampion v judu a člen pařížské výpravy v Singapuru, dlouho těsný výsledek hlasování rozdýchával. "Opravdu tomu nerozumím. Jak se to stalo? Sportovci, politici, celá Francie za námi stála. Ti lidé nás asi nechtějí," řekl Rey. Paříž neuspěla v relativně krátké době již potřetí, ucházela se také o pořádání her v letech 2008 a 1992.

Muselo dojít k nedorozumění, byli jsme nejlepší

Ministr sportu Jean-Francois Lamour řekl, že si dá nyní Francie pár let s kandidaturou pauzu. Podle něj stejně není pravděpodobné, že by olympijské hry přišly do Evropy dříve než v roce 2024. "Měli bychom být v užším kontaktu s různými světovými sportovními federacemi i samotným Mezinárodním olympijským výborem. Kvůli tomu jsme dnes prohráli," tvrdil Lamour.

Ten měl prý někdy pocit, že byla mezi zástupci Paříže a členy MOV jazyková bariéra, i když asi jen v přeneseném smyslu slova. "Měl jsem pocit, že nemluvíme tou samou řečí. Už třikrát jsme si jeden druhému nerozuměli," narážel Lamour na neúspěšné pokusy. "Už toho začíná být nějak moc. Muselo ale opravdu dojít k nějakému nedorozumění, protože naše práce byla nejlepší," dodal ministr.

Nejvíce se prohra dotkla výkonného šéfa kandidatury Philippa Baudillona, jenž však vzal nakonec neúspěch sportovně. "Jsme opravdu hodně zklamaní, ale byla to hodně dobrá soutěž. Mysleli jsme, že vyhrajeme, což se nám nepodařilo... To je život," poznamenal Baudillon.

Chirac Británii pogratuloval

Paříži nepomohla k zisku pořadatelství ani osobní angažovanost prezidenta Jacquesa Chiraka, jenž se stejně jako jeho britský protějšek dozvěděl výsledky voleb v letadle cestou do Skotska na summit skupiny G8. Francouzská a britská média navíc popisovala olympijskou volbu jako pokračování souboje Blair - Chirac z nedávného summitu Evropské unie, při němž se oba politici neshodli na dlouhodobém financování EU.

Hladinu navíc rozvířil Chirac údajnými hanlivými poznámkami na kvalitu britského jídla, o nichž psala bulvární média. "Gratuluji a přeji hodně štěstí celé Británii. Zároveň však děkuji celému pařížskému týmu za odvedenou práci, jejich odhodlání, profesionalismus a fair play," uvedl francouzský prezident v prohlášení.

Kapky deště přinesly smutek

Tisíce Pařížanů prožívaly volbu na dvou obřích plátnech před radnicí. Těsně před ohlášením verdiktu jich mnoho drželo zkřížené prsty pro štěstí, když znenadání začaly z oblohy padat kapky deště. Po ohlášení z úst prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquesa Rogga se rozhostilo mrazivé ticho.

Zklamaní Francouzi schovávali hlavu v dlaních a nevěřícně sledovali radostné křepčení z Londýna. Za dvacet minut již bylo pódium, na němž se předtím odehrávalo téměř karnevalové veselí, prázdné a opuštěné. "Chtěli jsme otevírat šampaňské, a místo toho nám tečou slzy," shrnul náladu Alain Sanchez, jeden ze zaměstnanců radnice.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články