Hlavní obsah

Autokrosař Bartoš je podruhé mistrem Evropy

PRAHA

Dramatičtější závěr autokrosového ME by se dal jen stěží vymyslet. O nástupci Romana Keřky na trůnu pro nejlepšího kontinentálního závodníka divize III do 4000 ccm se rozhodlo až v posledním klání v italské Maggioře a ani bezprostředně po jeho skončení sami hlavní adepti Petr Bartoš a Mathias Behringer nevěděli, kdo vlastně vyhrál.

Foto: www.autokros.cz

Autokrosař Petr Bartoš (vpravo) v akci.

Článek

Šťastnější byl nakonec český jezdec, který v konečném součtu porazil německého pilota o jediný bod. "Byly to velké nervy i nevědomost. S takovým výsledkem totiž nikdo nepočítal, a tak jsme to neměli spočítané. Půl hodiny po skončení závodu jsme tak ani nevěděli, zda jsem opravdu vyhrál," řekl Bartoš. Mladoboleslavský závodník totiž v Itálii dojel osmý, těsně za Behringerem. A to mu nakonec stačilo.

Při závodě pokračoval často nečistý souboj obou jezdců, který začal o týden dříve v Přerově. Tam Bartoš ustál podle mnohých neférové ataky Behringera a vyhrál. Něco podobného se opakovalo i v Maggioře. "Nevěřil jsem, že může být tak nefér, nekorektní," kroutil hlavou Bartoš. Dlouho to přitom vypadalo, že závod bude v klidu. Český jezdec vyhrál úvodní dvě rozjížďky, ve třetí jej ale 'sestřelil' Behringerův krajan Stubbe. "V depu se pak objímali a radovali," řekl Bartoš.

Do finálové jízdy tak startoval z druhé řady, Behringer z první. "Od začátku se soustředil na mě, brzdil mě a blokoval. Vůbec se nestaral o nic jiného," popsal Bartoš začátek klíčové jízdy. Nakonec se mu však podařilo Behringera předjet. "Jenže on do mě poté v plné rychlosti najel," řekl Bartoš. Oba se poté propadli pořadím vzad, s poškozenými buggynami ale do cíle dojeli. Behringer sedmý, Bartoš osmý.

Rozhodl jediný bod

Český jezdec tak nakonec získal 158 bodů, o jeden více než Behringer. "To je ale nakonec jedno. Hlavní je, že mám titul. Jestli jsem vyhrál o bod, nebo o sto, není důležité," řekl Bartoš, jenž jako první Čech dokázal ME vyhrát podruhé. Předtím triumfoval v roce 2000. Letošního triumfu si ale cení více. "První titul byl jednodušší, měli jsme štěstí. Teď jsme si museli vše vybojovat, vydřít. Nikdo nám nic nedaroval a k žádnému úspěchu jsme nedošli ani tím, že by před námi někdo odstoupil," porovnával Bartoš.

Vedle řady současných soků dokázal překonat i svého otce Jiřího, který evropský šampionát vyhrál v roce 1990. "Bez jeho pomoci bych ale já nedokázal nic. Říkám proto, že on má tituly tři, jeden svůj a dva moje," řekl Bartoš, který plánuje velkou oslavu letošního úspěchu. "Bude gigantická. Oslav se nebojím. Jen nevím kdy a kde bude," uvedl Bartoš, jenž v letošní sezóně vyhrál i domácí mistrovství.

I proto se nepředstaví 2. října v Sedlčanech, kde skončí mistrovství republiky. "Pojedu tam jen jako divák. S manželkou a se synem," plánoval. O týden později v Humpolci na autokrosovém Setkání mistrů by ale nechtěl chybět. "Jisté to ale ještě není. Už plánujeme příští sezónu," vysvětlil Bartoš.

Za obhajobou titulů vyrazí se stávajícím modelem buggyny. Chce pouze vylepšit podvozek a trochu motor. "Budeme se ale snažit, abychom měli více náhradních dílů. Například dva tři motory," dodal Bartoš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články