Hlavní obsah

Kopecký chce na Setkání mistrů přidat čtvrtý triumf

PRAHA

V pořadí už čtvrté setkání nejlepších českých jezdců rallye, autokrosu a rallyecrossu se uskuteční třetí listopadovou neděli na autodromu v Sosnové. Na šestadvacetičlenné startovní listině nechybí letošní dvojitý mistr Václav Pech, legendární autokrosař Jaroslav Hošek nebo vítěz předešlých tří ročníků Jan Kopecký. Diváci se mohou těšit i na pilota továrního týmu Ford Romana Krestu.

Foto: PRÁVO/ARCHIV

Jan Kopecký (vpravo) bude v Sosnové útočit na čtvrté vítězství.

Článek

Urputný boj, ale především zábava pro diváky v závěru motoristické sezóny. To je hlavním cílem Setkání. "Opět chceme pozvat nejlepší české automobilové jezdce z disciplín, které mohou startovat na šotolinové trati. Největší úsilí věnujeme zajištění jezdců s vozy specifikace WRC, z rallye se ještě představí jezdci s produkčními vozy. Autokrosové buginy zase disponují velkým výkonem při malé hmotnosti. Z rallyecrossu se představí jezdci nejsilnější divize 1, kde startují speciály s výkonem kolem 500 koní a náhonem na všechna čtyři kola," vyjmenoval největší lákadla ředitel závodu Jan Mochan při úterním setkání s novináři.

Závod se jede na stejné trati jako divácká supererzeta při Rallye Bohemia. Na paralelně rozdělené dráze se zčásti na asfaltu a zčásti na šotolině utká vždy dvojice jezdců v jednotlivých třídách, nejlepší pak postupují do finále, které rozhodne o celkovém vítězi.

Diváci se svezou s Krestou

Tím se třikrát po sobě stal Kopecký, který bude mít k dispozici - stejně jako v předešlých dvou ročních - vůz Škoda Fabia WRC. "Chceme zaútočit na čtvrté vítězství, ale hlavně bychom rádi pobavili diváky," přeje si třiadvacetiletý jezdec, jemuž se před dvěma týdny při Katalánské rallye podařilo vybojovat bod v seriálu mistrovství světa.

V loňském finále se Kopecký utkal s Václavem Pechem a v těsném duelu nakonec slavil vítězství. Pech by proto rád svému rivalovi porážku oplatil. "Je ale těžké něco plánovat, stačí jedna chyba a je to pryč," pokrčil rameny osmadvacetiletý rodák z Plzně.

Česká elita bohužel nebude moci změřit síly s Krestou, který kvůli angažmá ve Fordu na domácích tratích chyběl. "Nemá k dispozici konkurenceschopné auto. Bude ale s vybraným vozem vozit vylosované diváky," objasnil Mochan Krestovu úlohu.

Hošek: Srandičky stranou

Oslavit závěr sezóny se chystá i žijící legenda českého a evropského autokrosu, Jaroslav Hošek. Pětinásobný domácí mistr, jenž vybojoval i titul mistra Evropy, ale nebere podnik v Sosnové úplně na lehkou váhu. "Když sednu za volant, tak jdou srandičky stranou, je to závod jako každý jiný," prohlásil bojovně letos šedesátiletý Hošek.

V rallyecrossovém speciálu se na severu Čech poprvé představí Jani Paasonen, který v minulosti několikrát hájil barvy továrního týmu Škoda Motorsport. "Bude to úplně nová zkušenost, moc se těším," uvedl finský jezdec.

Letošní Setkání mistrů odstartuje na okruhu v Sosnové v neděli 20. listopadu v 9 hodin ráno, závěrečné finálové jízdy se odehrají odpoledne.

Kdo se představí v Sosnové
Rallye - WRC
Jan Kopecký (Škoda Fabia WRC), Václav Pech (Ford Focus WRC), Štěpán Vojtěch (Peugeot 206 WRC), Karel Trněný (Škoda Octavia WRC), Karel Trojan (Škoda Octavia WRC), Pavel Valoušek (Ford Focus WRC), Viktor Szabó (Škoda Octavia WRC), Leoš Flídr (Škoda Octavia WRC), Michal Fiala (Škoda Octavia WRC), Emil Triner (Škoda Octavia WRC)
Rallye - produkční vozy
Josef Semerád (Mitsubishi Lancer EVO VII), Pavel Červenka (Mitsubishi Lancer EVO VIII), Zdeněk Vlček (Mitsubishi Lancer EVO VI), Milan Liška (Mitsubishi Lancer EVO VIII)
Autokros - D3A 1600
Petr Turek (Škoda 1600), Ondřej Musil (Suzuki 1300), Jiří Svoboda (Suzuki GSX 1300R), Tomáš Hrdinka (Sadev S4 1400)
Autokros - D3 4000
Jaroslav Hošek (Audi A8 4000), Roman Keřka (Tatra 4000), Jarda Štětina (Audi 3000 T), Marek Stloukal (Peugeot 3500)
Rallyecross - D1
Pavel Koutný (Ford Focus T16 4x4), Jani Paasonen (Škoda Fabia T16 4x4), Marek Zeman (Škoda Fabia T16 4x4), Jakub Mrkva (Ford Focus T16 4x4)

Reklama