Hlavní obsah

Engeho návrat do seriálu IRL pokazila technická závada

MOTEGI

Český jezdec Tomáš Enge svůj první závod po návratu do seriálu Indy Racing League nedokončil. Na oválu v japonském Motegi mu praskla přední náprava a neovladatelné auto se srazilo s vozem Američana Eda Carpentera. Oba piloti vyvázali ze střetu nezraněni, ale v závodu nemohli pokračovat. Druhé vítězství za sebou vybojoval Brazilec Helio Castroneves, který si tak pojistil vedení v celkové klasifikaci.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Třetí závod sezóny poznamenalo deštivé počasí, kvůli kterému jezdci absolvovali omezený počet tréninkových kol a páteční kvalifikace byla dokonce zrušena. Na startovní rošt se piloti postavili podle průběžného pořadí v seriálu. Enge, jenž v kokpitu nahradil majitele týmu Eddieho Cheevera, který byl dosud třináctý, tak stanul v sedmé řadě.

Podle svých slov měl problémy s vozem hned od začátku závodu na 200 kol. "Najednou mě zavolali do boxů a jak jsem začal brzdit, abych tam mohl zajet, něco prasklo na přední nápravě. Rázem ze mě byl pouhý pasažér," uvedl na internetové stránce IRL Enge, jenž byl před karambolem patnáctý. Carpenter byl v březnu aktérem vážné nehody, při níž v tréninku na úvodní závod v Homesteadu na Floridě zemřel Paul Dana.

Enge měl loni v Motegi v kvalifikaci těžkou havárii a do závodu nenastoupil. "Pokaždé když jsem tou čtvrtou zatáčkou projížděl, tak mi hlavou i celým tělem proběhlo, jak to bylo bolestivé. Takovou nehodu z paměti nevymažete," prohlásil Enge.

Enge se chystá na 500 mil v Indianapolis

První český jezdec se zkušenostmi z formule 1 by měl startovat ještě na konci května ve slavném podniku 500 mil Indianapolis. "Nejpravděpodobnější je, že pojedu opět u Cheevera, ale jednáme i s dalšími týmy," uvedl Enge. Loni v IRL absolvoval 14 závodů v týmu Panther Racing a jeho nejlepším výsledkem bylo třetí místo. "Jsem rád, že jsem tu zase dostal šanci, protože se mi v IRL líbí," prohlásil liberecký pilot, jenž v minulých měsících reprezentoval Česko v premiérovém ročníku A1 Grand Prix.

Castroneves, jenž startoval z první pozice, dojel do cíle s náskokem šesti sekund před loňským šampiónem seriálu Danem Wheldonem. Britský jezdec se posunul na druhé místo celkové klasifikace a na Brazilce ztrácí 42 bodů. Druhý jezdil dlouho Novozélanďan Scott Dixon, který byl dosud nejbližším pronásledovatelem Castronevese, ale příliš se zdržel při poslední zastávce v boxech a skončil devátý.

Výsledky:
1. Castroneves (Braz.) 1:59:01,370, 2. Wheldon (Brit.) -6,385, 3. Kanaan (Braz.) -8,616, 4. Hornish Jr. -9,011, 5. Rice -9,749, 6. Herta (všichni USA) -13,897, ...Enge (ČR) nedokončil.
Průběžné pořadí po třech závodech:
1. Castroneves 146, 2. Wheldon 104, 3. Hornish Jr. 94, 4. Dixon (N. Zél.) 92, 5. Kanaan 89, 6. Macuura (Jap.) 80.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články