Hlavní obsah

Česká vlajka vlála v Itálii zásluhou Lucie Panáčkové

VSETÍN

Teprve patnáctiletá talentovaná motokárová závodnice Lucie Panáčková z Ratiboře u Vsetína už má za sebou tři závody z pětidílného prestižního seriálu Italia Open, který je nejkvalitnější a nejnáročnější seniorskou soutěží na světě. Po třetím závodu této série, jíž se zúčastňuje 92 nejlepších závodníků z celého světa jí patří průběžná šestá příčka, což ji řadí mezi elitu tohoto sportu.

Foto: Jiří Žůrek

Lucie Panáčková

Článek

V prvním závodě Italia Open v Muro Leccese se ve dnech 24. - 26. března Lucii nepodařilo díky špatné taktice v měřeném tréninku a špatné volbě pneumatik kvalifikovat do finálových jízd.

"Neodhadli jsme vývoj počasí, což mělo za následek špatné umístění po měřených trénincích. Lucie se tak ve čtyřech kvalifikačních rozjížďkách musela probíjet startovním polem ze zadních pozic. Dvakrát dojela na dobrém desátém místě, ale dvakrát její příliš velká snaha skončila havárií," uvedl Luciin otec a manažer ART Racing Teamu Lubomír Panáček s tím, že součet bodů nestačil na postup do finálových jízd.

V druhém závodě, který se jel 21. až 23. dubna v Lonatu, se už valašské závodnici dařilo o poznání lépe když v měřených trénincích dojela osmá ve skupině. Po kvalifikačních jízdách se postavila na startovní rošt finále na desáté příčce, tedy v páté řadě.

V první finálové jízdě se prokousala o další čtyři pozice dopředu a dojela šestá před vedoucím závodníkem celého seriálu Piccionim. Ve druhém finále jela Lucie na pátém místě a v posledním kole, kdy se všichni snažili o co nejlepší výsledek, se navzájem předjížděla právě s Piccionim. V momentě, kdy na něj v posledním kole asi 300 metrů před cílem zaútočila, však došlo k vzájemné kolizi. Lucie skončila mimo trať, její soupeř nakonec dojel, ale ztratil několik pozic.

Dvě třetí místa

Třetí závod, opět v Muro Leccese, přinesl ve dnech 12. - 14. května Lucii zatím největší úspěch v kariéře. V měřeném tréninku dojela čtvrtá ve skupině a následně zvítězila v první kvalifikační jízdě. Ve druhé dojela opět na velmi pěkném třetím místě, ve třetí získala čtvrtou příčku, což ji vyneslo do první řady na startu finále.

V první finálové jízdě se po startu propadla na šestou příčku, ale postupně se opět propracovala na třetí místo, na kterém dojela do cíle. Druhé finále mělo podobný průběh a Lucie i v něm dojela do cíle třetí. V celkovém hodnocení seriálu si tak velmi polepšila a posunula se na šestou příčku.

"Pokud by se podařilo toto umístění udržet, byl by to obrovský úspěch," říká Lubomír Panáček, ale zároveň dodává, že další dva závody mohou pořadím ještě hodně zamíchat. Ten nejbližší se jede v Sarnu, a to 16. - 18. června.

Reklama

  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články