Hlavní obsah

Pardubice chtějí zachránit slavnou Zlatou přilbu

PARDUBICE

Pardubice koupí plochodrážní stadion ve Svítkově od zadluženého Automotoklubu Zlatá přilba (AMK). Město tak chce zachránit slavný závod, který je kvůli milionovým dluhům údajně ohrožen.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Zlatá přilba

Článek

"Převezmeme do majetku celý areál a budeme do něho investovat tak, aby byl důstojný," řekl ČTK primátor Jiří Stříteský. Zastupitelé budou převzetí schvalovat 27. června. Vyjádření AMK zatím ČTK nezískala.

Kupní cena by neměla překročit výši pohledávek města vůči AMK, tedy zhruba šest milionů korun. "AMK Zlatá přilba má určité problémy. Odešli hlavní sponzoři a jakékoli vymáhání této pohledávky by bylo pro ně kruté, možná smrtelné. Zlatá přilba v současné době nemá na to, aby udržovala tento stadion a zároveň pořádala i závody," uvedl primátor.

Stadion chce město převzít koncem letošního roku, jeho skutečná hodnota však dosud není známa. "Odhad je zadaný a zatím nemáme výsledek," uvedl náměstek primátora Jaroslav Deml. Radnice podle primátora dokonce původně jednala o bezúplatném převodu, nakonec se ale rozhodla škrtnout pohledávky.

Radní v úterý schválili AMK další půjčku téměř čtyři milióny korun na vylepšení zařízení stadionu. "Zejména by se měly řešit havarijní stavy, jako oprava sociálních zařízení nebo sedaček," poznamenal Deml. Město již půjčilo AMK v minulosti asi 2,5 milionu korun, klub však splatil pouze 250.000. Sponzoři se podle Demla spíše orientují na jiné sporty, například na lední hokej.

Závod Zlatá přilba je chloubou města, které každoročně koncem září navštíví tisíce motocyklových fanoušků z tuzemska i zahraničí. Souboj o žádanou trofej se koná od roku 1929 a tradičně láká plejádu nejlepších plochodrážníků světa. Letošní ročník se uskuteční 15. října. Pořadatelem závodu zůstane AMK, který bude mít areál po prodeji městu v pronájmu.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace