Hlavní obsah

Janiš si pochvaluje sezónu, přestože titul nezíská

PRAHA

Technická závada sice připravila českého automobilového jezdce Jaroslava Janiše o šanci na celkový triumf v seriálu FIA GT, přesto si třiadvacetiletý závodník letošní sezonu, v níž na delší čas opustil formulové vozy, nemůže vynachválit. Vylepšil si totiž svůj jezdecký styl a zvýšil i svou cenu na trhu. Řada odborníků jej dokonce považuje za nejlepšího účastníka seriálu.

Foto: BPA

Jarek Janiš na archívním snímku.

Článek

"Našel jsem se. Hned jsem poznal jak auto nastavovat a celkově mi sedí. Z mého pohledu je vše optimální," řekl Janiš na neformálním setkání s novináři v pražské kavárně Bon Café. Zlepšení ocenil i manažer Antonín Charouz. "Jeho jezdecký styl je lepší. Dříve byl moc měkký. V GT se pořád předjíždí, což se projevilo," podotkl Charouz.

Olomoucký rodák jezdí společně se Saschou Bertem s vozem Saleen S7R za německý tým Zakspeed Racing a má velkou zásluhu na tom, že jejich posádka dva z devíti závodů vyhrála a dvakrát obsadila druhé místo. Problémy s brzdami v posledním klání v italské Adrii je ale připravily o možnost celkově šampionát vyhrát.

"Před závodem jsme změnili značku brzd, protože jsme s nimi měli na Hungaroringu problém. Dost jsme tím riskovali, protože jsme je neměli vyzkoušené. V kvalifikaci a tréninku to bylo lepší, při závodě se ale projevilo, že jsme neměli vyzkoušenou jejich maximální výdrž," řekl Janiš.

V jednom týmu s Engem

Třetí člen týmu Andrea Montermini nakonec musel v závěrečné třetině odstoupit z prvního místa, když mu zcela odešla brzdová destička na pravém předním kole. I tak ale tým nakonec ještě bodoval. "Podařilo se nám vyměnit kotouč, destičky, vrátit se zpět na trať a dojet šestí," uvedl český jezdec. V závěrečném klání v Dubaji tak bude tým bojovat alespoň o celkově druhé místo, momentálně je třetí se ztrátou 10,5 bodu na druhý Aston Martin Racing BMS.

V současnosti se navíc nedá vyloučit, že by barvy Zakspeedu v Dubaji vedle Janiše hájil i Tomáš Enge. "Chtěli jsme, aby tam spolu jeli. To bylo ale za předpokladu, že budou bojovat o první místo, což se nestane. Uvidíme, jak to dopadne, ale rádi bychom to zkusili," poznamenal Charouz.

Spolupráce obou jezdců by mohla být i testem pro příští sezónu. Manažer totiž jedná i o možnosti, že by se oba účastnili stejného šampionátu ve stejném týmu. "Nabídek máme dost. Chceme ale, aby byli v kvalitním týmu, který bude bojovat o první místo," řekl Charouz.

Samotného Janiše spolupráce s Engem láká. V minulosti sice nebyl jejich vztah ideální, ale nyní už je prý vše v pořádku. "Rád bych s ním jel. Náš vztah se změnil a máme si, co říci. Byli bychom silná dvojice," nepochybuje Janiš, jenž s Engem tvoří hlavní dvojici ve formulovém seriálu A1 Grand Prix, kde hájí barvy České republiky.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint