Hlavní obsah

ITP ESSOX CUP 2010 - Mistrovství republiky v cross country čtyřkolek odstartovalo v Bělé pod Bezdězem

Ve čtyřkolkovém závodění v cross country letos došlo k zásadní změně. Do závodů vstoupila jako hlavní partner společnost ASP Group Distributing, a té se ve spolupráci s organizátory z ADT Horažďovice podařilo pozvednout seriál z hobby závodů na mistrovství České republiky.

Foto: Petr Štola

ITP ESSOX CUP 2010

Článek
Fotogalerie

Tím se výrazně zvýšila nejen prestiž těchto atraktivních závodů, ale i jejich náročnost a kvalita. Čtyřkolkáři v cross country tak poprvé dostali příležitost bojovat o tituly mistra republiky v cross country, ale kategorie bezlicenčních hobby jezdců zůstala zachována. Zájem o nelicenční hobby závodění je totiž tak veliký, že pořadatelé nemohli tuto skupinu vynechat.

Seriál ITP ESSOX CUP zahrnuje osm dvoudenních závodů v kategoriích Junior 1 (7-10 let, objem do 125 ccm), Junior 2 (10-14 let, čtyřtakty do 300 ccm, dvoutakty do 200 ccm), bezlicenční třída Hobby je vypsána pro kategorie Sport do 400 ccm a nad 400 ccm (čtyřtakty), popř. nad 290 ccm (dvoutakty). Užitkové čtyřkolky mají vlastní hobby třídu TR 4x4. Podobně je vypsána i kategorie Profi pro jezdce se závodními zkušenostmi, nejvyšší kategorie, bojující o titul mistra republiky, je vyhrazena pouze držitelům závodních licencí.

Sezónu otevřel závod v Bělé pod Bezdězem na jedné z nemnoha písčitých tratí. Dlouhá zima nadělala pořadatelům na čele hluboké vrásky, ještě ve středu bylo na trati na 20 cm sněhu. Problémem bylo se na trať vůbec dostat, natož závodit. Přesto se podařilo připravit zajímavou trať s řadou technických pasáží i rychlých lesních úseků. Tání velkého množství sněhu však dokázalo vysát síly nejen pořadatelům, ale především jezdcům a to hlavně díky rychle se zavírajícímu kašovitému písku.

Závod zahájily dětské kategorie Junior 1 a 2, a mladí jezdci bojovali na zkrácené trati statečně. V Juniorech 1 se ukázala výrazná převaha strojů Access DRR 100, kde po lítém boji zvítězil Marek Fischer z ASP Group Teamu, jeho bratr Michal ze stejného týmu pak obsadil na Yamaze 1. místo ve třídě Junior 2.

Na start bezlicenční kategorie Hobby se postavilo téměř 50 jezdců. Ti vyrazili na velmi náročnou trať s bahnitými úseky, startovní pole ihned opanoval Vlasta Dašek na dvouválcové Kawasaki. Ale protože přes zimu netrénoval, vedení se mu nepodařilo udržet, a v konečném zúčtování jej přeskočilo několik jezdců. Zvítězil Josef Křivka na stroji Access Tomahawk 300.

Následovala další silně obsazená kategorie Quad Profi, pro kterou se zejména jedna ze zatáček a navazující téměř tankový úsek plný směsi vody a písku staly hotovým očistcem, takže tento úsek pořadatelé ještě v průběhu závodu operativně vypustili. I tak byl pro jezdce 75 minut trvající závod na hranici fyzických, jezdeckých a technických možností. Přesto všichni bojovali statečně, vítězství si odnesl Josef Brand.

Jako poslední se na start postavili jezdci prestižní mistrovské kategorie. Na startovním roštu 90 minutového závodu stálo 17 jezdců, ihned po startu šel do čela Martin Liška z ASP Group Teamu a až do konce závodu nedal nikomu nejmenší šanci.

Reklama

Související témata: