Hlavní obsah

Mistrovský seriál čtyřkolek pokračoval v Božeticích

PRAHA

Na druhý závod letošní mistrovské sezóny sezvali pořadatelé z ADT Horažďovice jezdce do božetického areálu. Tento areál je mezi jezdci cross country velmi oblíbený a o druhém dubnovém víkendu si přijelo o mistrovské i hobby body zabojovat přes 230 jezdců na čytřkolkách i motocyklech. Čekala na ně technicky velmi náročná trať, která byla kombinací motokrosové části a lesních úseků. Vysoké lavice, lesní stráně, prudké sjezdy – s tím vším se jezdci museli popasovat.

Foto: Josef Chalupný

ITP ESSOX CUP 2010 - závod v cross country čtyřkolek v Božeticích

Článek
Fotogalerie

Celý program začal sobotním závodem čtyřkolek, které se konají za podpory společností ASP GROUP a ESSOX.

QUAD MČR JUNIOR I a QUAD MČR JUNIOR II

Zájem o závody roste i mezi těmi nejmenší a počet jezdců přihlášených ve dvou vypsaných juniorských kategorií se pomalu zvyšuje. V sobotu se v kategoriích QUAD MČR JUNIOR I a JUNIOR II představilo celkem 15 jezdců. Už průběh prvního závodu v Bělé pod Bezdězem napověděl, že v kategorii JUNIOR I se rodí v osobě devítiletého Marka Fischera z ASP GROUP Racing Teamu velký talent tohoto sportu. Marek i v božetickém závodě dokázal ujet ostatním jezdcům o celé jedno kolo a svůj Access DDR dovedl do cíle suverénním způsobem na prvním místě. Druhý dojel Lukáš Kolpek také na Accessu DRR a třetí Matyáš Tesárek.

Závod kategorie JUNIOR II byl daleko vyrovnanější. Všech pět jezdců, kteří závod dokončili, stihlo ujet za 25 minut 5 kol závodu. Suverénní start i první dvě kola závodu zajel podobně jako v Bělé Michal Fischer, ale v třetím kole si po pádu zlomil ruku a ze závodu musel odstoupit. S dvacetisekundovým náskokem zvítězil Honza Preisler před druhým Pavlem Gyuriczou a třetím Dominikem Svobodou (všichni na strojích Yamaha). Michalovi přejeme brzké uzdravení a návrat za závodní dráhy.

QUAD HOBBY a QUAD PROFI

Kromě licenčních kategorií se závodů mohou zúčastnit i jezdci bez licence AČR. Pro ně jsou vypsány kategorie QAUD HOBBY (45 minut) a QUAD PROFI (75 minut).

QUAD HOBBY, to je již tradičně nejobsazenější kategorie závodů. V Božeticích se na start postavilo 57 jezdců rozdělených do tří tříd – sportky do 400 ccm, sportky nad 400 ccm a TR 4x4 do 750 ccm. Největší boj v této kategorii byl mezi Křivkou a Pavlasem o celkové prvenství ve třídě sportka do 400 ccm – v cíli je dělilo pouhých 0,750 s.Ve třídě sportka nad 400 ccm to byl boj o zlatou příčku také velmi těsný, navíc se odehrál mezi dvěma týmovými kolegy z QuadexTP. O pouhých 5,7 s byl rychlejší Dašek před Kramem. V pracantech to tak napínavé nebylo – první v cíli – Vašek Šanl – nadělil všem ostatním celé kolo.

V kategorii QUAD PROFI startovalo 35  borců, i ti jsou rozdělení do jednotlivých tříd – sportka do 400 ccm, sportka nad 400 ccm a TR 4x4 nad 750 ccm. V této kategorii vítězové jednotlivých tříd vyčnívali nad svými soupeři daleko víc a v každé třídě nadělili druhým v pořadí jedno celé kolo.

QUAD MČR

Na start té nejvyšší kategorie se postavilo 16 jezdců. Na startovním roštu chyběl Matěj Oliva z KO Racing Teamu, kterému nedorazila nová čtyřkolka. Naopak z kategorie QUAD HOBBY přestoupila rovnou do královské kategorie jediná zástupkyně něžného pohlaví v celém seriálu, Ollie Roučková a rozhodně se neztratila (dojela na 10. místě ze čtrnácti klasifikovaných jezdců).

Famózní výkon předvedl úřadující mistr ČR Martin Liška z ASP GROUP Racing Teamu. Na startu sice trochu zaspal, do první zatáčky vjížděl na třetím místě, ale už v polovině prvního kola se propracoval na vedoucí příčku a postupně zvyšoval svůj náskok. Vypadalo to, že se bude opakovat scénář z prvního letošního závodu v Bělé, kde Martin vedl od prvního kola a druhému v cíli nakonec nadělil jedno celé kolo.

Jenže tentokrát zaúřadovala technika – v šestém kole po doskoku vypadl na Martinově Yamaze šroub spojující přední tlumič a rám čtyřkolky. Naštěstí se to stalo v prostoru startu, Martin předvedl, že je rychlý nejen na čtyřkolce. Doběhl do depa pro náhradní tlumič, svůj stroj si opravil a vrátil se do závodu na posledním místě se ztrátou téměř čtyř minut. Pak začala neuvěřitelná stíhací jízda, postupně předjížděl jednoho soupeře za druhým i na místech, kde by to ostatní ani nenapadlo zkusit. Postupně se propracoval zpět na první místo a zvítězil s náskokem 28 sekund. Nádherný zážitek pro diváky i samotné jezdce, kteří si konečně mohli s Martinem skutečně zazávodit.

Seriál pokračuje o 8. – 9. května v motokrosovém areálu v Jiníně. V tomto závodě se pojedou všechny vypsané kategorie, tzn. i Mistrovství ČR motocyklů v cross country. V sobotu startují motocykly, v neděli čtyřkolky. Podrobné informace k těmto závodům budou uveřejněny v průběhu dubna na stránkách pořadatele www.atvAmoto.cz.

Reklama

Související témata: