Hlavní obsah

Quadcross pokračoval v Poříčí nad Sázavou

POŘÍČÍ NAD SÁZAVOU

Trať v Poříčí nad Sázavou byla minulou sobotu svědkem dalšího závodu seriálu českého čtyřkolkového mistrovství v quadcrossu. Počasí závodníkům i divákům přálo, trať tedy tentokrát nenakropil déšť, ale hasiči. Opět to byly extrémně napínavé závody plné kotrmelců, pádů a technickým problémů, které vystavily stopku i největším favoritům.

Foto: Dušan Hřích

Jaroslav Faktor během MČR v quadcrossu v Poříčí nad Sázavou

Článek
Fotogalerie

Celkem 14 malých závodníků stálo na startu obou stále oblíbenějších kategorií, Junior I a II. Za velkého fandění opět ukázal ve třídě Junior I Marek Fišer na Accessu DRR 100 z ASP Group Racing teamu všem soupeřům záda a zase rozdílem třídy. Vždyť jeho náskok na druhého byl téměř půl kola! Očekávalo se, že i druhá jízda bude jeho kořistí, ale proti byla přední rozeta, která se povolila. Marek tedy v druhé jízdě nedojel, ale přesto to celkově vyšlo na pěkné třetí místo.

Přebor ČR

V Přeboru ČR si to o vítězství rozdalo 29 jezdců. Od startu vodili tuto hřmící smečku Radek Procházka, Josef Saňa a Jan Rejholec, Procházka však během závodu musel přepustit své místo agresivně jedoucímu Davidovi Šimkovi. Veterán Jan Rejholec na třetím místě však s nimi dokázal držet tempo. Uznání zaslouží výkon Jiřího Kašpara, který se z devatenácté pozice dokázal propracovat na čtvrté místo. Také v druhé jízdě se prosadil skvěle jedoucí Šimek, druhý skončil Kašpar a třetí opět Rejholec. Procházka se z prvního místa stal obětí stávkující techniky a jeho stroj se zastavil po projetí bahnitého úseku vytvořeného kropícími vozy hasičů.

Mistrovství republiky

Mistrovská třída byla opět ozdobou závodů v Poříčí. S největším napětím se čekával souboj velkých soupeřů Davida Tušla a Martina Lišky z ASP Group racing teamu. Martinovi se start nepovedl a do první zatáčky točil jako jeden z posledních. Jako první odstartoval Tušl, následovaný domácím Josefem Císařem a Lukášem Studeným. Byl to opravdový boj od začátku do konce. Liška, který si nechtěl nechat ujít cenné body, postupně náskok prvních jezdců snižoval, až se nakonec dostal na druhé místo, kde také první rozjížďku skončil. Velice dobře si také vedl i Jan Jasanský, který se držel v celou dobu v první desítce, bohužel nakonec musel pro technické problémy ze závodu odstoupit. Jako první dorazil do cíle zmiňovaný Tušl a třetí místo si vybojoval Jindřich Petlach.

Druhá jízda se díky mocnému kropení opět stala blátivou záležitostí a do ní nejlépe odstartoval opět Tušl, následovaný Studeným a Petlachem. Císař se zdržel v menších strkanicích, ale i když pak předjížděl jednoho soupeře za druhým jako na běžícím pásu, na prvním místě se tou dobou již pevně usadil Liška a začal pomalu všem ujíždět. Ale tak, jak druhá jízda pohřbila naděje favoritů v Juniorech i v přeboru, tak si zahrála i osudem Lišky. Uklepaný kontakt u baterky znamenal konec nadějím v závodě a ztrátu bodů do průběžného pořadí. První tedy dojel Tušl, na druhé místo se dotáhl Císař a třetí skončil Studený.

Reklama

Související témata: