Hlavní obsah

Třetí závod šampionátu čtyřkolek v quadcrossu

V pořadí již třetí závod MM ČR Side a Quad se o víkendu jel v Horšovském Týně. Přestože koncem týdne obloha hrozila lijákem, sobotní trať se probudila do sluníčka a tepla.

Foto: Jan Jasanský

Petr Studený a Jan Jasanský

Článek
Fotogalerie

Junior I

Obě nejmladší kategorie, Junior I i II, charakterizuje stále se zvětšující počet startujících. A to je dobré znamení, vždyť právě tady se rodí příští Liškové. V kategorii Junior I. stálo na startu už 8 jezdců, v drtivé většině na strojích Access DRR 100. Na nejlepší starty, zdá se, začíná mít patent Marek Fischer z ASP Group Racing Teamu právě na tomto stroji, hned za ním do závodu vyrazili Lukáš Kolpek a Matěj Jendřišák. V tomto pořadí všichni tři viděli i cíl, ale za nimi to vřelo. Také druhou rozjížďku ovládl Marek Fischer, a stejné bylo i pořadí na druhých dvou místech, takž L. Kolpek a M. Jendřišák.

Junior II

V kategorii Junior II zuřil při nepřítomnosti staršího z bratrů Fischerů boj o vítězství mezi Tomášem Cífkou a Matějem Saňou. Za nimi neméně udatně bojovali Dominikové Svoboda a Vávrů, a také Martin Lemon, a právě on pro sebe rozhodl třetí místo. Obě jízdy sice dlouho vodil Tomáš Cífka, ale pokaždé, když do cíle zbývalo asi 5 kol, ho lišácky předjel vítězný Matěj Saňa.

Přebor ČR

21 čtyřkolek vytvořilo parádní kulisu na rychle osychající rozbité týnecké trati. Obě jízdy zcela zaslouženě vyhrál teprve čtrnáctiletý Jiří Kašpar, a to přesto, že měl kolizi v první zatáčce a dotahoval celé startovní pole z posledního místa. Veterán Jan Rejholec skončil jako první poražený, o třetí místo pak tvrdě bojovali Jaroslav Bažant a Michal Gábor. Ten však jel čistou stopu, nebyl k předjetí, až to J. Bažant nevydržel a při pokusu o předjetí oba jezdci havarovali. Přes kolizi dojel J. Bažant třetí, .

Druhou jízdu opět vyhrál Jiří Kašpar, následovaný Radkem Procházkou, třetí místo si zaslouženě vybojoval Jaroslav Bažant z  ASP Group Racing Teamu, který jel na stroji Access Warrior 450.

Mistrovství republiky

Nejparádnější souboj se opět odehrával v podání mistrů čtyřkolkových řídítek, Martina Lišky a Davida Tušla. Ale za nimi to vřelo. Oba borci již tradičně nechávají starty jiným, aby se na čele také chvíli svezli, ale jak závod postupoval, propracovávali se dopředu, kde se vytvořila pětičlenná skupinka. Martin Liška ovšem vyrobil malou jezdeckou chybu, takže se do čela dostal čistě jedoucí David Tušl, který bez neúměrného rizika nebyl k předjetí. Úřadující mistr republiky Martin Liška tedy dojel druhý, ale chuť si spravil hned v následující jízdě, ve které nedal Tušlovi nejmenší šanci a stal se vítězem dne. Třetí dojel v první jízdě Michal Prskavec, ve druhé Josef Císař.

Reklama

Související témata: