Hlavní obsah

Republikový šampionát v cross country pokračoval v Jiníně

JINÍN

Třetí díl letošního Mistrovství České republiky a hobby závodů v cross country čtyřkolek se odehrál minulý týden v Jiníně u Strakonic. Hlavním lákadlem byl závod královské třídy MČR a všichni byli zvědaví, jestli konečně někdo získá skalp do té doby neporazitelného reprezentanta ASP GROUP RACING TEAMu a úřadujícího mistra ČR Martina Lišky. Podobně jako Martin Liška vyčnívá v kategorii Junior I jeho týmový kolega, devítiletý Marek Fischer. Oba dva porážejí své soupeře rozdílem třídy a mnohé tak napadá, zda-li nejsou reprezentanty Marsu.

Foto: Matěj Oliva

Martin Liška při závodu MČR v cross country čtyřkolek v Jiníně.

Článek
Fotogalerie

Celý víkend pršelo a jezdci se tak obávali (někteří naopak těšili), aby se neopakovaly bahenní lázně z loňského únorového závodu ITP ESSOX CUPu. Počasí se naštěstí v pátek a v sobotu umoudřilo. Navíc čtyřkolky tentokrát začínaly až v neděli po sobotním závodě motorek. Ty sice vyházely z tratě většinu bahna, ale druhou stranu trať pěkně rozjezdily, tak zůstalo otázkou, co by vlastně bylo lepší – bahno nebo rovná trať.

Že je Jinín mezi jezdci cross country oblíbený svědčí velmi solidní jezdecká účast - na start se postavilo celkem 123 jezdců. Kdo dorazil, nelitoval. Podle reakce jezdců i diváků zatím nejpovedenější závod sezóny. Náročné lesní výjezdy, technicky náročné pasáže i rychlé úseky s pořádnými skoky. Diváci povzbuzující jezdce v jejich úsilí. Výbuchy radosti, slzy zklamání i vztek. Domácí jezdecká špička, nádherné závodní momenty, kotrmelce, těsné souboje. To všechno bylo v Jiníně k vidění.

Junior I a Junior II

Velmi potěšující je rozrůstající se skupinka juniorů – závod od závodu se jejich počet postupně navyšuje. Juniory čekala v Jiníně jednoznačně nejtěžší trať z dosavadního seriálu. Pro ty nejmenší byla původně připravena louka, ale  po konzultaci rodičů a vedení závodu byli i tito nejmenší závodníci vpuštěni do zkrácené tratě velkého závodu. Možná poprvé v životě si tak mohli osahat úseky, kde se jezdí závody té nejvyšší úrovně. Trať byla po předchozím dnu hodně rozbitá od motorek a místy bylo i hluboké bahno, ale ti nejmenší se s tím poprali statečně.

Kategorii Junior I dominovali jezdci ASP GROUP RAC TEAMu na strojích Access DRR 100. Po celou dobu závodu se drželi na prvních třech místech. Celému startovnímu opět ujel o jedno celé kolo „marťan“  Marek Fischer. Druhý skončil ze ztrátou jednoho kola Tomáš Kolpek, třetí v pořadí, Vojtěch Kroutil, ztrácel již kola dvě.

Kategorie Junior II je již vyrovnanější, šanci na celkové vítězství má více jezdců. V Jiníně se to podařilo Pavlu Gyuriczovi, který na druhého v pořadí, Honzu Preislera, najel 20 sekund. Třetí dojel se ztrátou 21 sekund Jirka Dauth, všichni na Yamaze.

Hobby

Pořádné maso byl závod kategorie Hobby, ve které se představilo 55 jezdců. Do startovního pole závodů ITP ESSOX CUP se po delší době vrátila i Bára Fischerová, která startovala ve třídě sportka do 400 ccm a v prémierovém závodě letošní sezóny získala 11 bodů za desáté místo. Na startovním roštu nechyběl ani velký bojovník Radek Skalický, který sedlá závodní stroj, přestože před lety přišel při nehodě na motocyklu o pravou ruku.. Sotva se mu alespoň trochu zahojila zlomenina levé ruky, hned se pustil do závodění. Jenže v druhém kole mu po doskoku praskla protéza, s jejíž pomocí přidává pravou paží plyn, a i když je Radek opravdový rváč, s tímhle se závodit opravdu nedalo. Navíc Radek způsobil obrovské zděšení mezi zdravotníky závodu, kteří v prvních chvílích žili v přesvědčení, že si utrhl ruku.

Velký souboj se odehrával mezi Pavlem Jaurou (Yaura team) a Pavlem Dupačem (QuadEXtp) o celkové vítězství v této kategorii, v cíli je dělily pouhé 4 sekundy. Velmi těsný rozdíl dvou vteřin také rozhodoval o vítězi třídy TR 4x4 do 750 ccm – tím šťastnějším byl nakonec Pepa Kunrt před Milanem Hoškem.

Do 75 minutového závodu kategorie PROFI se vydalo 38 jezdců. Byl to velký závod Honzy Kadeřábka mladšího. Ten nasadil na své Suzuki vražedné tempo, od druhého kola se ujal vedoucí pozice a tu do konce závodu nepustil. Jediný, kdo s ním dokázal držet krok byl jezdec QuadEXtp Luboš Koníček. Oba dva dali 16 kol, nejvíce ze startovního pole. Ale i tak měl Honza v cíli slušný náskok více jak tří minut. Za zmínku stojí určitě i výkon Pepa Horta z týmu Galaxybike startujícího ve třídě TR 4x4 nad 750 ccm. Pracanti tradičně startují až ve druhé vlně po sportkách s odstupem cca 45 vteřin. Ale ani tento časový handicap nezabránil Pepovi v tom, aby za sebou zanechal celou řadu borců na sportkách a dokázal se probojovat na páté místo absolutního pořadí.

Mistrovství ČR

Vyvrcholením celého víkendu byl závod kategorie Mistrovství ČR. Na start se postavilo 13 jezdců. Nechyběla ani druhá zástupkyně něžného pohlaví, Ollie Roučková. Hlavní lákadlem ale byl, stejně jako na předcházejících závodech, úřadující Mistr ČR - Martin Liška z ASP GROUP RAC TEAMu. Start Martinovi nevyšel úplně na jedničku, do prvního úseku vjížděl na čtvrtém místě, ale už během prvního kola se dokázal propracovat na vedoucí příčku a pak už jen tahal za plyn své Yamahy a nezadržitelně odjížděl všem soupeřům. Jeho největší pronásledovatel v sezóně František Novotný jel závod pod antibiotiky a v osmém kole musel odstoupit ze šestého místa. Po většinu závodu se na druhém místě držel Lukáš Vobecký, jenže čtyři kola před koncem závodu se před něj dostal Access Warrior 450 Zdeňka Muchy a ten svoji šanci už nepustil. Na Lukáše tak zbyl bronzový stupínek.

Další závod seriálu se uskuteční 29. května v Sedlčanech.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace