Hlavní obsah

Franchitti vyhrál v dešti zkrácený závod 500 mil v Indianapolis

INDIANAPOLIS

Britský pilot Dario Franchitti vyhrál slavný automobilový závod 500 mil v Indianapolis, který v neděli zkrátil déšť na pouhých 166 z 200 předepsaných kol, tedy na 415 mil. Čtyřiatřicetiletý vítěz se stal teprve druhým Skotem po Jimu Clarkovi, kterému se povedlo získat Borg-Warner Trophy.

Článek

Druhý projel cílem Novozélanďan Scott Dixon, který se ujal vedení v seriálu Indy Racing League (IRL), třetí místo zbylo na dvojnásobného vítěze Helia Castronevese z Brazílie. Americký obhájce prvenství Sam Hornish skončil v 91. ročníku závodu čtvrtý.

Dlouho očekávaná podívaná, kterou si nenechalo na okruhu Brickyard ujít 300.000 diváků, byla kvůli průtrži mračen přerušena už po 113 kolech a pauza trvala tři hodiny. V té chvíli se schylovalo i k historickému okamžiku, protože na třetím místě figurovala Danica Patricková.

Jelikož bylo odjeto přes polovinu závodu, mohli jej komisaři předčasně ukončit a Patricková, jež v závodě i dlouho vedla, by byla první ženou, která by v Indianapolis vybojovala medailové umístění. Po čtvrtém místě z roku 2005 nakonec skončila stejně jako vloni osmá, nejlépe z rekordního počtu tří žen na startu - Sarah Fisherová dojela osmnáctá, pro Venezuelanku Milku Dunovou skončil závod havárií po 66 kolech.

Franchitti se ujal vedení ve 155. kole poté, co se vedoucí jezdci včetně lídra a týmového kolegy Tonyho Kanaana z Brazílie a Hornishe rozhodli zajet do boxů pro palivo a nové pneumatiky. Když komisaři závod ukončili, měl Franchitti, pilot stáje Andretti Green Racing Team, náskok 0,36 sekundy.

"Nemůžu tomu uvěřit," rozplýval se vítěz, kterého v cíli přivítala polibkem manželka a známá herečka Ashley Juddová. "Když jsem tu jel prvně, neuvědomoval jsem si ani, co tenhle závod znamená. Teď vidím všechna ta slavná jména na trofeji a cítím velkou pokoru," dodal Franchitti po svém patnáctém vítězství v IRL.

500 mil Indianapolis
1. Franchitti (Brit.), 2. Dixon (N. Zél.), 3. Castroneves (Braz.), 4. Hornish (USA), 5. Briscoe (Austr.).

Reklama

Související témata: