Hlavní obsah

Erik Janiš bude českou jedničkou v A1 Grand Prix

Jedničkou českého týmu v nadcházející sezoně formulového šampionátu A1 Grand Prix bude devatenáctiletý Erik Janiš, předloňský mistr Evropy na motokárách. Ve středu to oznámil šéf týmu a jezdcův manažer Antonín Charouz. Dalším členem stáje bude Charouzův syn Jan, který loni zvítězil v seriálu F3000 Masters a letos startuje ve vytrvalostních závodech Le Mans Series.

Foto: BPA sport marketing

Od příští sezóny bude formuli A1 pilotovat Erik Janiš.

Článek

Pozice náhradníků připadla Tomáši Engemu, Jaroslavu Janišovi, staršímu bratrovi Erika, a Filipu Salaquardovi. O největší české úspěchy v A1 Grand Prix se zasloužil Enge, první český účastník mistrovství světa formule, který však v poslední době neprožívá nejvydařenější období.

Erika Janiše čeká v A1 Grand Prix premiéra. "Toužil jsem po nějakém kvalitním formulovém angažmá a tahle nominace naplňuje můj sen. Zároveň si uvědomuji obrovskou zodpovědnost, kterou budu jako jezdec české reprezentace mít. Udělám vše, abych nezklamal," uvedl Janiš na webu agentury BPA.

Charouz: Enge si potřebuje odpočinout

S novým monopostem se začne seznamovat od příštího týdne v Silverstonu, kam odletí po víkendových závodech v Mostě, kde už si může zajistit titul v sérii Česká pojišťovna Škoda Octavia Cup. "Z počátku se budu určitě hlavně učit, tak silnou formuli jsem ještě nikdy neřídil. Ale snad vše co nejdříve dostanu pod kůži. Šampionát má velkou prestiž, angažmá je pro mě skutečnou výzvou," uvedl Janiš.

Manažer Charouz zdůvodnil svou nominaci tím, že Enge, Jaroslav Janiš a Salaquarda, kteří již mají se šampionátem A1 Grand Prix zkušenosti, si potřebují odpočinout. "Hlavně Tomáš má za sebou obrovskou spoustu závodů včetně obou předchozích sezon A1 GP. Jejich výkonnost v tom nehrála hlavní roli," uvedl Charouz.

"Erik bude mít výhodu, že v úvodních čtyřech podnicích bude moci být i v nováčkovské kategorii, takže díky tomu najezdí o víkendech více kilometrů. Lépe si zvykne na auto, tým i soupeře. Ve zbylých závodech bude jako nováček působit můj syn Jan," prohlásil Charouz. Sezóna začne 30. září v nizozemském Zandvoortu, druhý díl bude hostit 14. října Brno.

Reklama