Hlavní obsah

Janiš získával silverstonské ostruhy s pomocí počítače

SILVERSTONE

Velkou neznámou je pro jediného českého zástupce v mistrovství formule 3000 Jaroslava Janiše okruh v Silverstonu, kde o nadcházejícím víkendu seriál spolu s mistrovstvím světa formule 1 pokračuje. Janiš totiž v minulosti zatím jel pouze na kratší verzi závodního okruhu.

Foto: ČTK/René Volfík

Jarek Janiš v monopostu formule 1 stáje Jordan, v níž by měl plnit roli testovacího jezdce.

Článek

"Ta má ale jen pár společných zatáček, ale diskutoval jsem o trati s mým inženýrem a ten je přesvědčený, že by mi měla sedět. Jsou tam plynulé zatáčky, některé hodně rychlé a to mám rád," uvedl Janiš, jehož hlavním cílem je napravení reputace poté, co nedokončil minulý závod ve francouzském Magny Cours.

Bližší představu o trati získal také na počítačovém simulátoru. "Tam se můžete naučit sled a typy zatáček, samotná jízda je ale v reálu pochopitelně odlišná," upozornil v současnosti sedmý jezdec průběžného hodnocení šampionátu.

Základem úspěchu kvalifikace

V Silverstonu chce uspět už v kvalifikaci, která se mu povedla v Magny Cours, kde dojel třetí. Pak ale zůstal stát na startu závodu a kvůli problémům s řazením zajel do depa už po čtyřech kolech.

"V rámci přípravy jsme absolvovali v Brně funkční test, který proběhl velmi dobře. Po minulém závodu jsme analyzovali příčinu problému a věříme, že se již nebude opakovat," věří český jezdec.

"To, že klíčem k dobrému výsledku je kvalifikace, platí prakticky na všech okruzích. V Magny Cours jsme ukázali, že ji umíme zvládnout velmi dobře a snad to potvrdíme i v Británii," dodal.

Věří ve stabilní počasí

Trochu se ovšem obává proměnlivého počasí, jímž jsou britské závody proslulé. "Doufám, že budou stabilní podmínky. To nejhorší, co vás může na novém okruhu potkat, je neustále se měnící stav tratě," prohlásil závodník stáje Superfund-ISR-Charouz.

Páteční kvalifikace začne v 16:26, start sobotního závodu je naplánován na 15:50. Přímý přenos vysílá stanice Galaxie.

Průběžné pořadí šampionátu (po šesti závodech):
1. Wirdheim (Švéd./Arden) 42 bodů, 2. Pantano (It./Durango) 26, 3. Toccacelo (It./Super Nova) 24, 4. Liuzzi (It./Red Bull Junior) 23, 5. Sperafico (Braz./Coloni) 22, 6. Kiesa (Dán./Den Bla Avis) 19, 7. Janiš (ČR/Superfund-ISR-Charouz) 13, 8. Schroeder (Fr./Superfund-ISR- Charouz) 13

Reklama