Hlavní obsah

Erika Janiše první testy s formulí pro A1 GP nadchly

PRAHA/SILVERSTONE

Se samými novinkami vstoupí do třetí sezóny seriálu A1 Grand Prix český tým. Stájová jednička Erik Janiš si v polovině týdne odbyl první testy s vozem, který se v nadcházejícím ročníku Světového poháru motorsportu představí v novém designu, jenž vzešel ze soutěže fanoušků.

Článek

Pro devatenáctiletého Janiše bylo při testech v Silverstonu všechno nové a mladý talent si užíval své první silné formule v životě. Pod vedením zkušenějšího Jana Charouze, který bude v nadcházející sezóně druhým pilotem českého týmu, si zvykal na rychlost, přetížení, výkon kolem 550 koní...

„Jsem nadšený. Ani ne tak z maximální rychlosti, hlavně z toho, jak auto bezvadně sedí. Třeba první zatáčka po startu, ve které se jede naplno, přináší velké zážitky. Trochu mě z toho všeho bolí za krkem, ale to je jen otázka zvyku,“ hlásil Janiš z Anglie.

S prvními krůčky v novém prostředí pomáhal Janišovi i starší bratr Jarek. „Po jízdách jsme hodinu seděli s Jarkem a inženýrem a podrobně probírali data. Hledali jsem chyby. Třeba v jedné zatáčce jsem ztrácel půl vteřiny, největší rezervy mám v pomalých zatáčkách. Rychlé mi už docela šly,“ líčil Janiš.

Učil se rychle

V kokpitu strávil o něco více času než Charouz a podle vlastních slov si zvykal rychle. „Měl jsem velkou radost z toho, že jsem se průběžně pořád zlepšoval. Třeba na starých gumách jsem se postupně dostával na čas, který jsem předtím zajel s novými koly. Ale pořád se hlavně učím. Honza mi pomohl s nastavením a hned to bylo poznat,“ dodal Janiš.

Český tým pokračuje v testování na okruhu Silverstone i ve čtvrtek od 10:00 do 13:30, respektive od 15:00 do 18:00 SELČ. Průběžné časy lze sledovat na www.a1gp.com v sekci livetiming.

Třetí ročník A1 Grand prix odstartuje 30. září na okruhu v nizozemském Zandvoortu. Druhý podnik jedenáctidílného seriálu se 14. října pojede stejně jako loni na Masarykově okruhu v Brně. Šampionát vyvrcholí 4. května 2008 v britském Brands Hatch.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články