Hlavní obsah

Jezdec Král druhé místo v britské formuli BMW bere

PRAHA

Jeden z největších českých talentů v automobilovém sportu Josef Král uzavřel svoji první sezónu v Britské formuli BMW na celkovém druhém místě, což je v tomto velice prestižním seriálu velký úspěch. Lepší než český pilot byl jen Marcus Ericsson.

Článek

„O jeho vítězství bylo rozhodnuto už dřív. Velice si vážím toho, že jsem skončil druhý. Pro mne i tým to byla první sezóna v tomto seriálu. V podstatě jsme se pořád učili. Druhé místo beru a jsem s ním velice spokojený,“ řekl Právu Josef Král.

Za sebou má podporu agentury CDT Partners. Pod iniciálami se skrývají jména David Coulthard, Mike Doohan a Pavel Turek, tedy muži protřelí motoristickým sportem. „Král je opravdu velký talent a má předpoklady k tomu, aby byl druhým českým pilotem, který usedne do monopostu formule 1,“ řekl Pavel Turek.

Jenže vyjet si tuto poctu musí sám. První, velice důležitý krok však už udělal. „Byla to zvláštní, ale krásná sezóna. Za nejlepší považuji hned svůj první závod. Sice jsem nedojel, ale na trati, kde podle expertů je prakticky nemožné předjíždění, jsem se dokázal probít až na první místo. V posledním souboji mi ale soupeř předním křídlem prořízl zadní pneumatiku a musel jsem odstoupit. Byl to ale moment, kdy jsem si ověřil, že v tomto seriálu nebudu do počtu,“ ohlédl se za sezónou Král.

Později dva závody s převahou vyhrál a bojoval o první příčku. Sbíral převážně druhá, maximálně třetí místa. A nebo se mu nedařilo z technických důvodů. „Pro mne byl osudový okruh v Brands Hatch. Tam jsme měli nejvíc problémů, ale nestěžuji si na něj. Byl jsem tam i druhý. To je okruh, kde se jezdila i formule 1. V Anglii si ho považují,“ dodal Král.

V těchto dnech doma odpočívá, ale žádné prázdniny ho nečekají. „Mám před sebou testování v F 3. Náš tým v něm patří ke špičce a ode mne se čeká, že se v příští sezóně ukážu v nejlepším světle. To je také můj cíl, protože z F 3 vede asi nejkratší cesta do formule 1, což by bylo splnění mého snu,“ přál si Josef Král.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint