Hlavní obsah

Charouz: Účast v A1 Grand Prix jsme dlouho zvažovali

BRNO

Formulový vůz v nových barvách pro nadcházející seriál A1 Grand prix v pondělí slavnostně představil na Masarykově okruhu v Brně dvacetiletý jezdec Erik Janiš společně s manažerem týmu Antonínem Charouzem a dalšími dvěma českými piloty Tomášem Engem a svým bratrem Jaroslavem.

Foto: PRÁVO

Antonín Charouz

Článek

Jedenáctidílný seriál odstartuje v neděli v nizozemském Zandvoortu, druhý díl se pojede o dva týdny později 14. října v Brně. Pokračování seriálu, který má za sebou dva ročníky, se nerodilo snadno. Dvakrát se změnil majoritní akcionář soutěže, jejíž osud byl hodně nejistý.

S účastí váhal i český tým. "Dlouho jsme to zvažovali. Nechtěli jsme ale tuto sérii poškodit, neboť naším rozhodnutím se řídila spousta dalších týmů," řekl v pondělí novinářům manažer Charouz.

Role hlavního pilota českého týmu připadla Eriku Janišovi, který vystřídá Engeho, jenž absolvoval tento seriál společně s Jaroslavem Janišem v minulých sezónách. "Rozhodli jsme se dát přednost mladému jezdci," uvedl Charouz.

Erik Janiš sbírá s formulovým vozem zkušenosti

Erik Janiš příliš velké zkušenosti s formulovým vozem zatím nemá. V minulosti závodil v německé formuli BMW a letos si vyzkoušel formuli Masters v rámci mistrovství světa cestovních vozů, kde hned v prvním závodě zazářil. Dlouho vedl, v závěru ale odstoupil kvůli poruše. Větší část dosavadní kariéry strávil za volantem cestovních vozů.

"Změna formule za cestovní vůz mi dosud nikdy nedělala problémy," uvedl Erik Janiš. O víkendu skončil třetí společně s Jaromírem Jiříkem v závodě seriálu GT3 v Brně, kde s vozem Lamborghini zajel svůj osobní rekord na Masarykově okruhu časem 2:02,7 minuty. V pondělí dopoledne usedl za volant formule 3000 a vytvořil si absolutní brněnský rekord 1:49,7.

"Je to sice úplně jiný vůz, rychle jsem si však zvykl. Nejnáročnější je naučit se plně využít brzdy," řekl Janiš, který přiznává, že seriál A1 Grand Prix pro něj bude něčím zcela novým. "Doposud jsem nikdy neměl šanci si vyzkoušet tak silný vůz. S tímto autem nemám dostatek zkušeností, ale udělám všechno pro to, abych je co nejrychleji získal. Doufám, že mi pomohou bratr Jarek a Tomáš Enge a společně dokážeme vůz optimálně naladit, dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články