Hlavní obsah

Titul v F1 si nejvíc zaslouží Hamilton, říká Erik Janiš

PRAHA

Před startem letošní sezóny formulové série A1 Grand Prix se stal nečekanou jedničkou českého týmu. Dvacetiletý Erik Janiš vystřídal na postu hlavního pilota zkušeného Tomáše Engeho a hned při prvním závodě v nizozemském Zandvoortu vybojoval premiérový bod. Ve středu odpovídal na dotazy čtenářů při on-line chatu na Sport.cz.

Článek

Erik Janiš skočil rovnýma nohama do závodní kategorie, v níž dosud nenačerpal žádné zkušenosti. V nové roli se proto zatím soustředí především na sbírání zkušeností, hned v prvním závodu sezóny ale dokázal na okruhu v Zandvoortu získat v hlavním závodě jeden bod. "Musím říct, že mě to samého překvapilo, protože to byla premiéra se vším všudy. A to, že by mi někdo před závodem řekl, že budu bodovat, tak tomu bych asi moc nevěřil," vrátil se díky jednomu z dotazů k úvodnímu závodu.

Hodně čtenářů zajímalo, jaké vlastně byly Erikovy začátky. "Když jsem byl malej, tak jsem se musel rozhodnout, jestli půjdu cestou v motorsportu nebo budu hrát hokej. Ale při své premiéře v zápase jsem si spletl branku a dal jsem vlastňáka. Tím jsem se asi rozhodl," připomněl svou krátkou kariéru hokejisty. Od šesti let pak začal sbírat zkušenosti na motokárách a své snažení korunoval v roce 2005, kdy získal titul mistra Evropy v prestižní kategorii ICC 125.

ON-LINE CHAT NA SPORT.CZ
Automobilový závodník Erik Janiš

Během své kariéry mezi motokáristy měl možnost změřit síly i s Lewisem Hamiltonem, letošním hlavním kandidátem na titul mistra světa formule 1. "Myslím si, že je to ten pravý, kdo si to letos nejvíce zaslouží. Rozhodně to bude zajímavé, když se bude vše rozhodovat až v samotném závěrečném závodě," odpověděl na dotaz, komu přeje titul v královské kategorii.

O tom, že by jednou sám usedl do kokpitu formule 1, zatím - podobně jako mnoho jiných jezdců - jen sní. "Cesta do F1 je hodně těžká. Ale nikdy neříkej nikdy. Snad se to splní," napsal.

Aktuálně před mladým pilotem stojí výzva v podobě víkendového závodu na brněnském Masarykově okruhu. I když zatím nemá jistotu, že se dostane za volant. Manažer Charouz totiž až v pátek rozhodne, zda jako týmová jednička nepojede Tomáš Enge, který se ale dosud vyrovnává s následky zranění z americké série ALMS.

Reklama

Související témata: