Hlavní obsah

Seriál A1 Grand Prix se dohodl na dlouhodobé smlouvě s Ferrari

LONDÝN

Piloti formulového seriálu A1 Grand Prix, jehož se od jeho založení účastní i Česká republika, budou od příštího ročníku jezdit ve ferrari. Slavná italská stáj totiž podepsala s představiteli A1GP šestiletou smlouvu, v níž se zavazuje, že bude dodávat pro takzvaný "Světový pohár motorsportu" motory a navrhovat auta.

Článek

"Smlouva byla podepsána na šest let, všichni jezdci budou mít k dispozici stejné motory, v budoucnu bude palivem etanol," uvedl na čtvrteční tiskové konferenci v Brně šéf českého týmu v A1 Grand Prix Antonín Charouz.

Principem seriálu A1GP od jeho spuštění v roce 2004 je fakt, že všech 22 týmů využívá totožné monoposty. Ty dosud vyráběla britská Lola. "Partnerství s tak prestižní organizací, jako je Ferrari, upevní pozici A1GP coby jedné z nejdůležitějších motoristických sérií na světě," slibuje si od podpisu smlouvy předseda A1GP Tony Teixeira.

Zkvalitnění závodů očekává od nové spolupráce i slavný Emerson Fittipaldi, který dnes dorazil do Brna, kde se o víkendu pojede druhý závod sezóny. "Na takovou budoucnost se těším. Závody A1 Grand Prix se podobají našemu závodění z konce šedesátých a začátku sedmdesátých let. Hodně záleží na pilotovi a nastavení vozu. Více vyniká sportovní stránka," řekl v Brně Fittipaldi, dvojnásobný mistr světa F1.

Ferrari letos i díky trestu pro McLaren ve špionážní aféře vyhrálo popatnácté Pohár konstruktérů formule jedna. Vedle svého stejnojmenného týmu dodává firma motory i stájím Toro Rosso a Spyker.

Reklama

Související témata: