Hlavní obsah

Bourdais se před odchodem do F1 rozloučil v zámoří jako šampión

MEXIKO

Francouzský jezdec Sébastien Bourdais odchází do formule 1 jako suverénní vládce zámořského seriálu Champ Car. V neděli v Mexiku vyhrál poslední závod sezóny a s velkým náskokem získal počtvrté za sebou mistrovský titul, který měl jistý už dříve. V úterý už bude testovat vůz stáje Torro Rosso, v jejíchž barvách si v příštím roce odbude premiéru v F1.

Článek

"Bude mi to tu strašně chybět," řekl po závodě v Mexiku dojatý Bourdais a nedokázal skrýt své emoce. S nimi bojoval už před startem. Prý se dokonce dvakrát rozbrečel, když si uvědomil, že jeho pětileté působení za mořem je u konce.

Jeho rozpoložení se přeneslo i na další členy týmu. "Kluci byli úplně vybláznění, jeden nebyl schopný ani vyměnit kolo. Uklidnili jsme se až na poradě před závodem," líčil osmadvacetiletý rodák z Le Mans.

Poslední závod se pro Bourdaise nevyvíjel dobře. Před startem byl spolu s týmovým kolegou Grahamem Rahalem penalizován za nedovolené použití gumy na podlaze boxu, která brání vozům v prokluzování kol. Na trati pak přišel o vypracovaný náskok kvůli žlutým vlajkám, které zavlály, když se po nehodě objevily na okruhu úlomky z vozů.

Přes všechny komplikace nakonec Bourdais porazil o téměř dvě sekundy vítěze kvalifikace Australana Willa Powera a připsal si 31. vítězství v kariéře. Tím vyrovnal bilanci Ala Unsera Juniora a Paula Tracyho na šestém místě historického pořadí. Stačilo mu k tomu jen 73 závodů.

Teď se pokusí přesvědčit o svém umění v nejprestižnější automobilové třídě. "Vůbec nevím, co od toho mám čekat," řekl Bourdais. Šampión formule 3000 z roku 2002, kdy získal titul na úkor Tomáše Engeho po jeho pozitivním dopingovém nálezu na marihuanu, nahradí v týmu Torro Rosso neúspěšného Itala Vitantonia Liuzziho.

"Myslím, že jim ve formuli 1 ukáže, jak na tom tady jsme," řekl na Bourdaisovu adresu Španěl Oriol Servia, který dojel v Mexiku třetí.

Konečné pořadí Champ Car:
1. Bourdais (Fr.) 364 bodů, 2. Wilson (Brit.) 281, 3. Doornbos (Niz.) 268, 4. Power (Austr.) 262, 5. Rahal (USA) 243, 6. Servia (Šp.) 237.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články