Hlavní obsah

Erik Janiš bude v příští sezóně závodit ve formulové Euroserii F3

Český automobilový jezdec Erik Janiš bude v příštím roce závodit ve formulové Euroserii F3 v barvách týmu Mücke Motorsport. Dvacetiletý bývalý evropský mistr v motokárách z roku 2005 tak bude mít šanci navázat na své formulové zkušenosti, které doposud získával v šampionátu A1 GP, kde hájí barvy českého reprezentačního týmu.

Článek

Zároveň se mladší z bratří Janišů stal pro nadcházející dva roky továrním jezdcem Mercedesu a bude součástí juniorské části programu. "Je to program pro mladé jezdce a jsme rádi, že po Jarkovi (Janišovi) bude jeho součástí další český pilot. Je to talentovaný jezdec a věřím, že s ním dosáhneme úspěchů," řekl Hans-Jürgen Mattheis, sportovní manažer továrního týmu Mercedes H.W.A. AG na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Janiš si na nový monopost již v současnosti zvyká a testuje na okruhu v Estorilu. Přestože příští ročník Euroserie F3 začne až v polovině dubna, je pravděpodobné, že se jeho nové angažmá promítne i do složení českého týmu pro A1 GP. "Je velmi pravděpodobné, že Erik dále A1 GP nepojede," prohlásil jezdcův manažer Antonín Charouz, který šéfuje i reprezentační stáji v takzvaném Světovém poháru motorismu. Další závod seriálu se přitom uskuteční již za tři týdny v Číně.

Rodák z Olomouce tak bude mít v týmu Mücke Motorsport šanci pokusit se navázat na jezdce, kteří to dotáhli až do formule 1. Za stáj, v jejichž barvách například startoval i Josef Král v nedávném Světovém finále formule BMW ve Valencii, v minulosti startovali Polák Robert Kubica, Sebastien Vettel z Německa či Christian Klien z Rakouska.

Příští ročník Euroserie F3 začne v dubnu v Hockenheimu a celkem na Janiše a další účastníky čeká deset závodů. Většinou budou součástí víkendového programu seriálu DTM. Vítěz šampionátu bude znám nejpozději 26. října, kdy se o body bude bojovat opět na německém Hockenheimringu.

Reklama