Hlavní obsah

Mladík Kout ovládl švýcarskou formuli Renault

PRAHA

V patnácti letech Adam Kout zářil v domácím mistrovství na okruzích a stal se nejmladším českým šampiónem v automobilovém sportu. Psal se rok 2005 a mladík z Brandýsa nad Labem se díky tomu mohl už loni svézt v monopostu formule Renault při závodě švýcarského šampionátu v Mostě.

Článek

„Bylo to jen na zkoušku, ale šesté místo příjemně překvapilo všechny kolem. Pro letošní rok jsem dostal angažmá na celý seriál. Počítal jsem, že bych mohl končit do desítky, ale hned při premiéře to vyšlo na stupně vítězů. Jel jsem šest závodů mistrovství a celkově v něm zvítězil. Přitom jsem jezdil s týmem jen na povinná testování a pak na závody. Jinak jsem mohl být doma,“ uvažuje Kout.

V roce 2008 chystá další krok dopředu, pojede Evropský pohár formule Renault. „Sice se stejným typem auta, ale na jiných okruzích a v ještě silnější konkurenci, ale té jsem se nikdy nebál,“ říká odhodlaně jezdec, jehož snem je formule 1.

„Jdeme krůček po krůčku, už od motokár a zůstáváme při zemi,“ krotí velké sny Adamův otec Miroslav Kout.

Právě on stojí za synovým závoděním a jako prodejce vozů Renault má kontakty na francouzskou automobilku a její sportovní oddělení, kde talenty bedlivě sledují. Otec taky absolvuje se synem maximum závodů, co mu povinnosti v rodinné formě dovolí. „Samozřejmě že mám radost z Adamových úspěchů, ale život není jen závodění. Chci, aby měl nějaký základ pro život, proto dohlížím na jeho studium,“ říká.

Student Strojní průmyslové školy v pražské Betlémské ulici má individuální plán, ale profesorský sbor mu nic neodpustí. „V prosinci jsem dopisoval jednu povinnou písemku. Učím se, jak se dá, a vysvědčení nemám špatné,“ usměje se mladý talent.

Reklama

  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články