Hlavní obsah

Enge chce v Taupu navázat na výsledky z Číny a bodovat

TAUPO (NOVÝ ZÉLAND)

Navázat na výsledky z poloviny prosince, kdy v Číně bodoval v obou hlavních závodech, se o víkendu v novozélandském Taupu pokusí český automobilový jezdec Tomáš Enge, který bude v pátém podniku formulového seriálu A1 Grand Prix hájit barvy České republiky.

Článek

Česko se posunulo v průběžném pořadí šampionátu na čtrnáctou pozici a Enge by rád pokračoval v nastoleném trendu. Okruh na Novém Zélandu, kde měla A1 GP premiéru před rokem, se mu zamlouvá.

"Závodit v takovém prostředí je velkým zážitkem. Trať se mi zalíbila již při loňské premiéře a naše rychlost byla vysoká. Nová šikana na konci hlavní roviny by měla přispět k ještě větší zajímavosti závodů. Diváci se mají nač těšit. V retardéru se určitě odehrají velké boje," uvedl Enge na svých internetových stránkách.

Libereckému pilotovi se loni v Taupu vydařily tréninky, v nichž byl nejrychlejší. V kvalifikaci i bodovaných jízdách ale v popředí výsledkové listiny chyběl. "V případě, že se nám potíže vyhnou, mohli bychom být docela vysoko," mínil Enge před začátkem závodního víkendu.

Ve volném tréninku byl Enge až 18.

V pátečním volném tréninku zajel až osmnáctý čas. "Je to dost odlišný začátek proti loňsku. Na druhou stranu, pokud se otočí i výsledky v závodech, tak se nebudu zlobit. Zdá se, že letos je třeba jiné nastavení než loni. Zítra je pořád čas ho vylepšit a jsem přesvědčený, že se posuneme dopředu," uvedl Enge.

Ve formuli v českých barvách se na Novém Zélandu objevil i Jaroslav Janiš, který se po dlouhé zdravotní přestávce představil v takzvaném tréninku nováčků. Janiš, který měl od srpnové havárie ve Spa problémy s páteří, si sice připsal nejhorší čas, jeho úkolem ale bylo "zajet" brzdové destičky.

Pořadí SP národů:
1. Švýcarsko79
2. Francie60
3. Nový Zéland59
...14. Česko10

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint