Hlavní obsah

Enge na Novém Zélandu v A1 Grand Prix nebodoval

TAUPO

Novozélandský závod formulového seriálu A1 Grand Prix skončil pro český tým a pilota Tomáše Engeho bez bodového zisku. Po nevydařené kvalifikaci, po níž startoval vždy až z desáté řady, Enge nedokončil sprint, v hlavním závodě obsadil dvanácté místo. Nejúspěšnějším jezdcem byl Christian Vietoris, který pro Německo vybojoval druhé a poprvé v kariéře i první místo. Sprint vyhrál domácí Jonny Reid, jehož tým je novým lídrem seriálu.

Foto: a1gp.com

Tomáš Enge s formulí v českých barvách na čínském okruhu - ilustrační foto.

Článek

K bodům nevedlo ani zcela přebudované nastavení vozu, Enge měl opět problémy s jeho ovladatelností. Ve sprintu se propracovával k bodovaným pozicím především díky řadě kolizí na trati, sám se ale ocitl v jedné z nich čtyři kola před koncem, kdy se dostal v šikaně do kontaktu s před ním jedoucím Libanoncem Chrisem Alajajianem. Hlavní závod měl z českého pohledu obdobný průběh, tým ale místo kolize srazila zpět nepovedená první zastávka v boxech a na lepší než 12. místo to nestačilo.

"Nakonec jsme byli poměrně blízko bodům, ale více se o to zasloužily problémy ostatních než naše vlastní zlepšení," konstatoval Enge na svých webových stránkách. "Úplně jsme změnili nastavení vozu, ale problém s hrboly to nevyřešilo. Pral jsem se, abych vůz udržel na trati, tolik puchýřů na rukou jsem neměl od mých dob ve formuli 3000," vyprávěl Enge.

Další závod se uskuteční za dva týdny v Austrálii.

Výsledky:
Sprint: 1. Reid (N. Zél.) 19:25,408, 2. Vietoris (Něm.) -3,192, 3. Duval (Fr.) -4,899, ...Enge (ČR) nedokončil.
Hlavní závod: 1. Vietoris 1:10:40,168, 2. Wickens (Kan.) -1,18, 3. Duval -2,025, ...12. Enge -26,506.
Pořadí SP národů: 1. Nový Zéland 82 b., 2. Švýcarsko 80, 3. Francie 80, ...14. ČR 10.

Reklama