Hlavní obsah

Mladík Král bude startovat v barvách českého týmu v A1 GP

PRAHA

Víkendový podnik A1 Grand Prix v jihoafrickém Durbanu bude premiérovým představením pro teprve sedmnáctiletého Josefa Krále, který nahradil v českém týmu zkušeného Tomáše Engeho. Talentovaný pilot, který je označován za možného adepta pro formuli 1, přesedlal do silnější třídy po úspěšném působení ve formuli BMW.

Foto: www.josefkral.cz

Josef Král

Článek

„Je to pro mě velká zpráva! Čeká mě vstup do nového formulového světa, takže se na něj moc těším. Bude to pro mě sice náročná premiéra, ale věřím, že ji zvládnu co nejlépe. Nové pro mě bude vlastně všechno. Třeba tak silnou formuli jsem nikdy neřídil, nicméně přechod na větší výkon mi dosud potíže nedělal,“ uvedl Král v tiskové zprávě agentury BPA, která český tým A1 GP vede.

Král se objeví v týmu Antonína Charouze i přesto, že patří pod manažerská křídla agentury Pavla Turka, který v minulosti pracoval ve stáji formule 1 McLaren. „„Management Josefa Krále se na mne obrátil s nabídkou a výsledkem jednání byla naše dohoda na startech v A1 GP,“ řekl Charouz. Vedle Engeho startoval v barvách českého týmu v letošní sezóně další talentovaný jezdec Erik Janiš.

„Josefův příchod k naší stáji se ukázal jako ideálně načasovaný. Enge má stále více práce s vývojem vozů GT, Erik Janiš se připravuje na Euroserii F3, jeho bratr Jarek není zdravotně v pořádku a můj syn Jan má povinnosti s vývojem prototypu Lola Aston Martin pro Le Mans. Josef svou rychlost předvedl ve formuli BMW a věřím, že si brzy zvykne i na výrazně silnější monopost A1GP,“ doplnil zkušený manažer.

Podruhé na městském okruhu

Městský okruh v Durbanu bude pro Krále druhou městskou tratí, kterou pozná, dosud se proháněl jen slavným Norisringem v německém Norimberku. Úzká jihoafrická dráha leží u pobřeží Indického oceánu, měří 3 280 metrů, má 11 zatáček a nejrychleji na ní jel současný pilot F1 Nelson Piquet mladší z Brazílie. Čas 1:18,178 drží od ledna 2006.

Talentovaný pilot předloni závodil v německé sérii v týmu Jiřího Mičánka a loni pak zářil na britských ostrovech ve stáji Double R Racing Kimiho Räikkönena a Steve Robertsona. V jejich barvách se stal vicemistrem Velké Británie. Pro sestavu šampióna formule 1 také v Brands Hatch úspěšně testoval monopost F3. Do A1 GP vstupuje poté, co se v odborné anketě Zlatý volant umístil jako druhý nejlepší český závodník a navíc získal Cenu Jiřího Sedláře pro piloty do 23 let.

Závod v Durbanu je v kalendáři seriálu A1 GP sedmým závodem, v závěru sezóny čeká účastníky Světového poháru motorsportu ještě podniky v Mexiku (Mexico City), Číně (Šanghaj) a Velké Británii (Brands Hatch). Český tým figuruje v průběžném pořadí na 12. místě se ziskem 10 bodů, o vedení se přetahují týmy Nového Zélandu a Francie, které vybojovaly shodně po 96 bodech.

„Doufám, že vše v Durbanu zvládnu a sezónu A1 GP v českých barvách dokončím. Těším se i proto, že bych v Šanghaji poznal trať čínské Velké ceny F1 a také bych jel na krásné dráze Brands Hatch, kterou jsem loni velmi dobře poznal při závodění s formulí BMW i během testů F3,“ dodal Král.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint