Hlavní obsah

Kvalifikace formulí až v neděli?

PRAHA

Jak přilákat na závody formule 1 víc diváků, o tom se radili šéfové a manažeři deseti stájí na schůzce při Grand prix Německa. Křivka návštěvnosti totiž od loňska stále klesá, nyní nebylo na Hockenheimu ani sto tisíc diváků.

Foto: Hoch Zwei

Motorističtí šéfové hledají cesty k oživení diváckého zájmu o královskou disciplínu - formuli 1.

Článek

Nejradikálnějším návrhem, který vzešel z jednání, je možnost přesunutí kvalifikace až na nedělní dopoledne. "V hlavní den závodu nabízíme fanouškům za jejich peníze málo zábavy, takže se nemůžeme divit, že mnozí dávají přednost televizi. V neděli se do 14 hodin, než odstartuje závod, na okruhu nudí," tvrdí Peter Sauber, jenž připouští, že krizí prochází i formule 3000, jež v Evropě doplňuje program F 1.

:. ANKETA: Uvítali byste změnu víkendového programu závodů formule 1? Hlasujte na konci článku.

Paul Stoddart z týmu Minardi zase navrhuje exhibiční závody dvousedadlových formulí, do nichž by vedle profesionálních jezdců usedaly známé celebrity: "Musíme divákům nabídnout co nejvíce lákadel. Staráme se vzorně o VIP osoby, ale na obyčejného diváka se trochu zapomnělo."

Zachována má být zvláštní možnost pátečního testování stájím, které se zaváží, že během sezóny nepřekročí limit deseti dnů pro testy na jiných okruzích. Letos tohoto pravidla už využily Renault, Jaguar, Jordan, Minardi, nyní se k nim přidá i Sauber. "Příští rok se pojede na dvou zcela nových tratích a dvě hodiny tréninku navíc, byť těsně předcházejí úvodní kvalifikaci, budou velkým bonusem," sdělil Sauber.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace