Hlavní obsah

Mosley zůstává, řada osobností protestuje: „Může to znamenat konec FIA!“

PRAHA/PAŘÍŽ/LONDÝN

Potvrzení Maxe Mosleyho v čele Mezinárodní automobilové federace (FIA) může mít vážné důsledky. Je o tom alespoň přesvědčena řada osobností ze světa motoristického sportu. Podle bývalého šéfa stáje formule 1 Minardi Paula Stoddarta to dokonce může znamenat zánik organizace, která pod současným názvem vystupuje od roku 1946.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley

Článek

O osudu Mosleyho, který vede FIA jako prezident od roku 1993, rozhodovala v úterý mimořádná valná hromada federace. Šéf FIA totiž odmítl rezignovat na svou funkci poté, co se prostřednictvím britského listu News of the World dostaly na světlo fotografie a videonahrávka, kde si Mosley užívá sadomasochistických hrátek s několika prostitutkami, z nichž část je převlečená do nacistických uniforem a část do trestaneckého oděvu. Členové valné hromady rozhodli o setrvání dlouholetého prezidenta poměrem hlasů 103:55.

Výsledek tajného hlasování, do něhož přispěli dvěma hlasy i zástupci České republiky, ale vzbudil u řady osobností nesouhlas. „Tohle je smutný den pro motoristický sport. Tohle je začátek konce FIA. Škoda, kterou Mosley způsobil, je nenapravitelná,“ uvedl pro BBC Stoddart.

Nejistý byl i mistr světa formule 1 z roku 1996 Damon Hill, který od roku 2006 vede britský svaz automobilových závodníků. „Potřebujeme FIA jako zastřešující organizaci při jednání o podmínkách při závodech. Pokud je ale v jejím čele tak kontroverzní osobnost, pak její význam velmi oslabuje. Dokonce i Bernie Ecclestone tvrdí, že Max překročil hranice,“ podotkl Hill.

Komentář k Mosleyho potvrzení ve funkci si neodpustil Eddie Jordan, bývalý šéf stejnojmenné stáje formule 1. „Maxe si velice vážím za jeho přičinění o zvýšení bezpečnosti. Ta záležitost už ale zdaleka není pouze jeho soukromou věcí. Měl by odejít z vlastní iniciativy,“ dodal Jordan.

Reklama