Hlavní obsah

Osud kanadské Velké ceny je definitivně zpečetěn

MONTREAL

"Nemám ponětí, odkud se to vzalo," tak minulý pátek halasně dementoval šéf seriálu formule 1 Bernie Ecclestone oznámení kanadských organizátorů, že jejich Velká cena zmizí z kalendáře závodů již v roce 2004. O tři dny později tentýž muž vzkázal do Montrealu: osud Grand Prix je kvůli zákazu tabákové reklamy definitivně zpečetěn.

Foto: Tap/HOCHZWEI

Michael Schumacher s ferrari na okruhu Gillese Villeneuvea v Montrealu.

Článek

"Hovořil jsem telefonicky s Ecclestonem a potvrdil mi, že nejsme v kalendáři pro příští rok," oznámil již podruhé ředitel kanadského závodu Normand Legault, jehož čtvrteční totožné prohlášení ještě Ecclestone vyvracel.

Závod na okruhu Gillese Villeneuva přitom patří mezi nejpopulárnější v seriálu, a to jak mezi jezdci a týmy, tak i mezi fanoušky. Letos si našlo cestu do ochozů na 300 tisíc diváků a závod přinesl městu zhruba 40 miliónů dolarů.

:. ANKETA
Další z tradičních okruhů zřejmě doplatí na přísnou legislativu omezující tabákovou reklamu. Bude vám Velká cena Kanady chybět? Hlasujte na konci článku.

Ačkoliv zákaz tabákové reklamy je v zemi javorového listu platný od roku 1997, dosud existovala výjimka pro sportovní akce. Ta skončí v říjnu letošního roku. "Uznáváme, že to může mít pro Montreal důsledky, ale máme také za povinnost chránit zdraví Kanaďanů," tlumočil postoj vlády mluvčí kanadské ministryně zdravotnictví.

"Pro Montreal to bude mít skutečně negativní dopad, ale neházím ručník do ringu. Máme ještě nějakou šanci, třebaže malou. A jestliže se u nás nepojede příště, v roce 2005 snad ano," dodal Legault. Jak si to Legault představuje? "Vozy by jely bez reklam tabákových společností, stejně jako třeba ve Francii. To by znamenalo, že musíme sehnat další balík peněz do rozpočtu..."

'Penězovod' z tabákových společností

Na protikuřácké tažení už doplatila Velká cena Belgie, kde se závod ve Spa letos nekonal. V Belgii ale už byla přijata zmírňující verze zákona a místní věří, že se šampionát do země opět vrátí.

Jak belgický, tak kanadský závod jsou tradičními součástmi seriálu. Tradice však v rozhodování motoristických bossů nehraje roli, na prvním místě jsou peníze. A ty přitékají především z tabákových společností - Ferrari podporuje Marlboro, McLaren se opírá o firmu West, Renault zase o Mild Seven, Lucky Strike je hlavním sponzorem BAR.

Velká cena Kanady 2003 ve výsledcích
Výsledek závodu:
1. místoMichael SchumacherFerrari
2. místoRalf SchumacherWilliams
3. místoJuan Pablo MontoyaWilliams
Nejrychlejší kolo:
Fernando AlonsoRenault1:16:040
Pole position
2003Ralf SchumacherWilliams
2002J.P. MontoyaWilliams
2001M. SchumacherFerrari
2000M. SchumacherFerrari
Zdroj: fia.com

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články