Hlavní obsah

Schumacher přijal smrt jako součást rizika

PRAHA

Nejhorším zážitkem pro Michaela Schumachera během jeho dlouholeté kariéry byla smrtelná nehoda brazilského pilota Ayrtona Senny v roce 1994. „To mě tehdy probudilo,“ přiznal sedminásobný mistr světa ve formuli 1 v rozhovoru pro německý magazín Die Welt.

Článek

Květnová Grand Prix v italské Imole 1994 byla obzvláště tragická. Na pátečním tréninku havaroval Rubens Barrichelo. Jako zázrakem vyvázl jen s pohmožděným ramenem. O den později narazil Roland Ratzenberger s neovladatelným vozem do zdi a na místě zemřel. V neděli při závodě zahynul Ayrton Senna. V zatáčce Tamburello jakoby zapomněl zatočit a ve vysoké rychlosti vyletěl z trati a narazil do betonové zdi. O několik hodin později svým zraněním v nemocnici podlehl.

"Tehdy jsem si uvědomil, že se to může stát komukoli a kdekoli. Pokud se s tím ale nesmíříte, budete mít problém. Nikdy jsem z domova neodcházel se strachem, že se nevrátím. Ale s nadějí, že závod vyhraju. Důležité je poznat, kdy si můžete dovolit riskovat," uvedl Schumacher.

"Vždy jsem jel na hranici možností. Někdy ale bohužel nemáte štěstí jako třeba v Silverstonu," dodal při vzpomínce na závod Grand Prix ve Velké Británii 1999, kde si při nehodě zlomil nohu. Schumecher přiznává, že některým věcem se během života nelze vyhnout a je si také vědom i naší smrtelnosti.

I když dnes už německý pilot formuli 1 nejezdí, u adrenalinových sportů zůstal. Kromě parašutismu se věnuje motocylovým závodům. "S motorkami nemám žádné konkrétní cíle, protože jsem s nimi začal příliš pozdě. Moje profesionální kariéra je už za mnou," dodal Schumacher.

Reklama